Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Black Friday: Öde under morgonen – kö på kvällen

Black Friday, Singles Day, Cyber Monday – när ska man slå till?
Tomt utanför Elgiganten på fredagsmorgonen-
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Inga personer stod i kö till öppning vid Bäckebol.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Samma läge var det utanför Media Markt
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Under eftermiddagen och tidiga fredagskvällen, när folk slutat jobba, kom det fler kunder.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
En kö bildades, men någon trängsel märktes inte av när GT var på plats.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

På fredagsmorgonen ekade det tomt på parkeringarna utanför Elgiganten och Media Markt vid Bäckebol i Göteborg – trots butikernas Black Friday-erbjudanden. 

– Alla hemelektronikkedjorna har en väl utvecklad webbhandel, man kan verkligen förvänta sig att en del av Black Friday-handeln sker på nätet, säger Hans Elm, vd för Elektronikbranschen. 

Under eftermiddagen kom det desto fler kunder och köbildning uppstod, men någon trängsel kunde inte skönjas.

När de stora elektronikbutikerna öppnade på Bäckebol på fredagsmorgonen var det inga långa köer av kunder som ville ta del av Elgigantens och Media Markts erbjudanden på Black Friday. 

Coronarestriktionerna talar dock sitt tydliga språk: undvik köpcentrum och trängsel och på morgonen har Göteborgarna hörsammat detta. 

Men en person som valt att åka till Bäckebol på morgonen är Toby Kassell.

– Jag behövde en ny dator och ville ha hjälp av personal i butiken. Jag har sett att det varit kö här utanför hela veckan efter 16, så tänkte att om jag går hit tidigt är det nog mindre folk. Så jag känner ändå att jag tar mitt ansvar. Jag har aldrig brytt mig om Black Friday tidigare så det är ganska ironiskt att första gången det sker är under en pandemi, men det blir väl så ibland, säger han. 

Under eftermiddagen och tidiga fredagskvällen, när folk slutat jobba, kom det dock fler kunder. En kö bildades utanför Elgiganten, men någon trängsel märktes inte av när GT var på plats.

Toby Kassell var på Bäckebol för att köpa en ny dator.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

En stor del av årets försäljning kan i stället komma att ske över nätet. 

– Vi har sett en övergång till e-handel långt tidigare men det har verkligen ökat i år, säger Hans Elm, vd för branschorganisationen Elektronikbranschen. 

E-handeln har vuxit i år

Det är inte bara för butikerna i elektronikbranschen som har haft en uppgång i e-handeln under coronapandemin. Enligt Postnords e-handelsbarometer växte e-handeln med 39 procent under årets tredje kvartal, jämfört med förra året. 

Konsumenterna i barometern uppskattar att de kommer köpa julklappar över nätet för 10,6 miljarder kronor i år, det blir i så fall 26 procent mer än förra året.

För Elektronikbranschen har det hittills i år varit ett bra sådant, tvärtemot för många andra branscher. 

– Vi tillhör inte dem (branscher som har det tufft), vi har haft en större försäljning än så länge som jag jobbat. Det har varit en ökning av försäljningen sedan i mars, säger Hans Elm. 

Det var också tomt utanför andra affärer på Bäckebol på fredagsmorgonen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Det var tomt på Bäckebols parkeringar under fredagsmorgonen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Försäljningen relaterad till pandemin 

I början av pandemin var det produkter relaterat till hemarbete som sålde mest som skärmar och webbkameror, senare spelkonsoler av olika slag och tv-apparater.

– Man skulle inte bara jobba hemma utan också roa sig hemma, säger Hans Elm.

Däremot kan det bli en lägre försäljning under Black Friday, än under andra år. 

– Vi gör inte prognoser så jag kan inte svara på hur det kommer se ut under Black Friday och Black Week, men eftersom det varit så stor försäljning under året så kanske det inte blir den typen av ökning vi är vana vid, det måste påverka att svenskarna har handlat så mycket under hela året. 

Kön utanför Elgiganten på fredagseftermiddagen.
Foto: Hanna Brunlof Windell

Se också: 

Extra högt tryck väntas hos Postnord: ”Det kan ta någon extra dag”

ENKÄT

Fråga: Hur tänker du kring smittspridning under Black Friday? 

”Jag försöker ju undvika det, men jag köpte en vara på nätet och åkte bara inom för att hämta upp den nu på lunchen. Så jag behövde inte vara inne i butiken med alla andra i alla fall.”Johan Halin, 39, teknisk support, Hindås.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
”Corona har ju peakat den senaste tiden i Sverige, ändå verkar folk vilja leva som vanligt. Man borde i större utsträckning vidta mer försiktighet och använda mask, speciellt när så mycket folk samlas på samma plats. Man vet inte hur andra beter sig, därför bär jag mask, jag tror att det är viktigt.”Mohd Izwan, 35, arbetslös, Kviberg
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
”Jag tycker att man bör visa mer hänsyn när man är i affärerna. Folk orkar inte vänta på sin tur när man tittar på en sak. Vi valde att gå ut ur butiken, det kändes som att det var för mycket folk där inne. Det är säkert hundra pers där nu.”Henrik Thenter, 46, produktionsledare, Trollhättan
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
”Eftersom jag inte förstår svenska måste jag handla i butiker där jag kan fråga. Jag går in och tar det jag ska ha och inget mer. Men man ser andra som går och kollar runt och folk håller inte avstånd. Nu börjar de bli för mycket folk här så nu är det dags att åka hem.”Sheila Martinez, 32, arbetslös, Torslanda
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
”Jag behövde en ny dator och ville ha hjälp av personal i butiken. Jag har sett att det varit kö här utanför hela veckan efter klockan 16. Jag tänkte att om jag går hit tidigt är det nog mindre folk, så jag känner ändå att jag tar mitt ansvar. Jag har aldrig en brytt mig om Black Friday tidigare så det är ganska ironiskt att första gången sker under en pandemi.”Toby Kassell, 44, frilanskoreograf, Hisingen
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL