Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Öckerö landets tryggaste kommun – enligt invånarna

Öckerö kommun är landets tryggaste enligt en ny rapport. Bilden visar färjan som går till Öckerö. Foto: SARA PETTERSSON

Öckerö kommun är landets tryggaste enligt en undersökning som baseras på vad invånarna själva tycker, rapporterar P4 Göteborg.

– Jag tror att det beror på att det är ett litet samhälle, man hjälps åt, det är nära till mycket, säger Linn Wass, folkhälsosamordnare i Öckerö kommun, till P4.

Rapporten har släppts på onsdagen från Myndigheten för skydd och beredskap, MSB, och Sveriges Kommuner och Regioner.

I toppen på listan av den delen av undersökningen som baseras på den upplevda tryggheten finns Öckerö kommun, det är svar på vad invånarna i kommunerna själva tycker, skriver P4 Göteborg.  

 – Nej, jag blev inte förvånad. Utan det är väl den bilden jag har att många kommuninvånare är trygga i den här kommunen. Jag tror att det beror på att det är ett litet samhälle, man hjälps åt, det är nära till mycket, säger Linn Wass, folkhälsosamordnare i Öckerö kommun, till P4. 

I Göteborgsområdet sticker Ale ut som en kommun där otryggheten upplevs som hög bland invånarna kontra att risken för att utsättas för brott eller skador är låg.

Kungsbacka på plats elva

Också Kungsbacka hamnar högt, de är på plats elva av 290 kommuner, skriver de i ett pressmeddelande.

– Det är glädjande att se att Kungsbacka får fina siffror i de nationella jämförelserna över trygga kommuner. Som kommun är vi oerhört angelägna om att jobba brottsförebyggande för att erbjuda en trygg och säker plats att leva och bo på, säger kommunstyrelsen ordförande Hans Forsberg (M), i pressmeddelandet.

I pressmeddelandet skriver kommunen att Kungsbacka ligger på topp tio vad gäller anmälda våldsbrott per tusen invånare, i landet varierar siffrorna mellan 3 och 18 och för Kungsbacka är siffran på 4,4 för antal anmälda våldsbrott per tusen invånare. 

– Vi har ett tätt och väl fungerande samarbete med polisen och jobbar tillsammans för att behålla och öka tryggheten i Kungsbacka kommun, säger kommundirektör Malin Aronsson, i pressmeddelandet