Foto: Sven-Erik Johansson
 Foto: Sven-Erik Johansson

Öckerö är Sveriges tryggaste kommun

Publicerad

Bor du på Öckerö?

Då bor du i Sveriges tryggaste kommun

Det visar en undersökning som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har gjort.

- Det känns fantastiskt roligt, säger kommunchef Ingvar TH Karlsson.

Öckerö kommun utanför Göteborg är landets tryggaste kommun. Det är genom att titta på våldsbrott, personskador, bränder och stölder som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har jämfört kommunerna ur ett trygghetsperspektiv.

- Det känns fantastiskt roligt. Det visar att vår stora satsning gett resultat, säger Ingvar TH Karlsson.

Inte förvånad

Han berättar att kommunen satsat stort och samlat alla typer av frågor som rör säkerhet, trygghet och folkhälsa under en enhet för att få ett helhetsperspektiv. Han är därför inte förvånad över topplaceringen.

- Nej, vi har ju hela tiden legat bra till, säger Ingvar TH Karlsson.

Men bara för att Öckerö ligger i topp i år så betyder inte det att arbetet är klart.

- Man måste arbeta med den här typen av frågor hela tiden. Vi kan inte slappna av nu. Det är lättare att hamna på topp än att stanna kvar där, säger Ingvar TH Karlsson.

Näst tryggast enligt SKL:s undersökning är Lomma i Skåne och på tredje plats kommer Hammarö i Värmland. I botten hittas Malung-Sälen, Sollefteå och Helsingborg. De är de otryggaste kommunerna.

Att en kommun hamnar långt ner på listan kan bli en stark drivkraft mot en förbättring, enligt SKL:s vd Håkan Sörman.

– Det vet vi av erfarenhet, säger han.

 

 

 

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER