Obehöriga tar sig in på äldreboende nattetid

Obehöriga tar sig in på ett äldreboende i Borås om nätterna.

Omkring 20 nycklar till boendes lägenheter saknas.

Det började med en försvunnen 500-lapp - och slutade med upptäckten att obehöriga tar sig in på ett äldreboende i Borås om nätterna. En huvudnyckel är försvunnen, och nycklar till 20 boendes lägenheter saknas, skriver Borås Tidning.

I somras lämnade två boende 500 kronor som betalning för fotvård. Men pengarna försvann och en lex Sarah-anmälan gjordes. Utredaren upptäckte att det bara var toppen på ett isberg, och att obehöriga personer tog sig in på äldreboende nattetid, skriver Borås Tidning.

Utredningen har visat att många i personalen har upplevt otrygghet. En huvudnyckel saknas och 20 nycklar till de boendes lägenheter är borta, något som bedöms som att man utsatt de boende för påtagliga risker för missförhållanden.

Och den pågående utredningen, som även innefattar frågor om bland annat kränkande särbehandling, skapar oro hos anhöriga till de boende, skriver Borås Tidning.

– Ingen vill uttala sig, säger Bo Lycén, som är orolig för om något drabbat hans far på äldreboendet, till Borås Tidning.

Förra veckan hade områdeschefen Inger Krefors möte med några anhöriga. Hon informerade då om problem i arbetsmiljön.

– Jag berättade också för dem att jag inte är orolig för att de äldre inte skulle ha det bra på Distansgatan. Det är en utmärkt verksamhet med duktig och engagerad omvårdnadspersonal som vill de äldres bästa, säger hon till Borås Tidning.

Ärendet är anmält till inspektionen för vård och omsorg.