Familjen Lundéns punschkotte innehöll, förutom punsch, även nålar. Foto: PrivatFamiljen Lundéns punschkotte innehöll, förutom punsch, även nålar. Foto: Privat
Familjen Lundéns punschkotte innehöll, förutom punsch, även nålar. Foto: Privat
Nålar – det var vad Jonas och Linda Lundén hittade i en av de punsckottar som de köpt på Ica. Foto: PrivatNålar – det var vad Jonas och Linda Lundén hittade i en av de punsckottar som de köpt på Ica. Foto: Privat
Nålar – det var vad Jonas och Linda Lundén hittade i en av de punsckottar som de köpt på Ica. Foto: Privat

Obehagliga upptäckten mitt i fredagsmyset

Publicerad

Familjen Lundéns fredagsmys höll på att ta en ände i förskräckelse.

I en av punschkottarna som de plockat från lösgodishyllan på Ica Maxi i Alingsås, dolde sig en minst sagt obehaglig överraskning.

– Plötsligt hörde jag hur maken vrålade från vardagsrummet. Det satt tre stora stoppnålar nerstuckna i kotten, säger Linda Lundén, 39.

Jonas Lundén, 41, är svag för punschkottar, så givetvis åkte en och annan av de klassiska godsakerna ner i lösgodispåsen när familjen laddade för fredagsmys.

Men i innanmätet på en av punschkottarna dväljdes en otäck överraskning - något som Jonas snart skulle bli smärtsamt medveten om.

– Plötsligt hörde jag hur maken vrålade vrån vardagsrummet. Jag sprang dit och såg hur han låg i soffan och spottade och skrek. Det satt tre stora nålar nerstuckna i kotten, säger Linda Lundén.

Hon beskriver nålarna som så kallade stoppnålar, som till exempel brukar användas för att fålla upp tyg.

Inte första gången

Jonas Lundén kom undan med blotta förskräckelsen och några mindre sticksår i gommen.

– Men det hade ju kunnat gå riktigt illa. Han hade kunnat få en nål rätt genom tungan. Och tänk om ett av barnen hade ätit punschkotten, säger Linda Lundén.

LÄS MER: SIMONES OTÄCKA FYND PÅ BADBRYGGAN

Hon har hört av sig till Ica Maxi Alingsås, där den nålförsedda godsaken inhandlades, och fick veta att det inte var första gången som butikens punschkottar utsatts för sabotage.

Frida Svanteson är försäljningschef på Ica Maxi Alingsås:

– Det har hänt en gång tidigare. Vi har gjort en polisanmälan och tagit bort punschkottarna ur vårt sortiment. Efter att ha ringt till tillverkaren och grossisten är vi rätt säkra på att någon har stuckit in nålarna i butiken.

Någon misstänkt gärningsman finns inte i nuläget.

Kompenseras med tårta

Ica har beslutat sig för att kompensera familjen Lundén – med en garanterat nålfri hallontårta, bakad på plats i butiken. Och några fler punschkottar blir det inte för Linda.

– Nej, absolut inte. Jag är faktiskt skeptisk till lösgodis överhuvudtaget. Man vet aldrig vad folk kan ta sig till nuförtiden, säger hon.

Frida Svantesson manar dock till lugn.

– Det finns väl alltid en teoretisk risk med att handla livsmedel som ligger öppet, som lösgodis och frukt. Men något liknande som nålarna i punschkottarna har vi inte varit med om tidigare, och vi säljer ändå otroligt mycket lösgodis, säger hon.

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER