I tisdags förra veckan hittades en kvinna i 60-årsåldern död vid ett motionsspår i Ulricehamn. Polisen misstänkte tidigt att kvinnan utsatts för ett brott Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSENI tisdags förra veckan hittades en kvinna i 60-årsåldern död vid ett motionsspår i Ulricehamn. Polisen misstänkte tidigt att kvinnan utsatts för ett brott Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
I tisdags förra veckan hittades en kvinna i 60-årsåldern död vid ett motionsspår i Ulricehamn. Polisen misstänkte tidigt att kvinnan utsatts för ett brott Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Lassalyckan är ett populärt rekreationsområde i Ulricehamn. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSENLassalyckan är ett populärt rekreationsområde i Ulricehamn. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Lassalyckan är ett populärt rekreationsområde i Ulricehamn. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Polisen inväntar fler resultat från den tekniska undersökningen och från Rättsmedicinalverket. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSENPolisen inväntar fler resultat från den tekniska undersökningen och från Rättsmedicinalverket. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Polisen inväntar fler resultat från den tekniska undersökningen och från Rättsmedicinalverket.  Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Göran Arvidsson är företegen om vad obduktionen av den avlidna kvinnan visade. Foto: TOBIAS SANDBLOMGöran Arvidsson är företegen om vad obduktionen av den avlidna kvinnan visade. Foto: TOBIAS SANDBLOM
Göran Arvidsson är företegen om vad obduktionen av den avlidna kvinnan visade. Foto: TOBIAS SANDBLOM

Obduktionen bekräftar polisens mordmisstankar

Publicerad

Det preliminära beskedet från Rättsmedicinalverket bekräftar polisen misstankar om att den kvinna som hittades död i Ulricehamn i förra veckan, har utsatts för ett brott. 

Men ordningsmakten är företegen om vad obduktionen visade.

– Vi vill inte avslöja information som kan gynna gärningsmannen, säger Göran Arvidsson, kriminalkommissarie vid polisens rotel för grova brott i Borås. 

Det var i tisdags förra veckan som en kvinna i 60-årsåldern hittades död vid ett motionsspår i Ulricehamn. Polisen misstänkte tidigt att kvinnan utsatts för ett brott. 

– Det beror främst på hur kroppen ligger. Hon ligger på ett onaturligt sätt, ett sätt som man normalt inte ligger på om man råkat ut för en olycka, sa Lena Matthijs, polisområdeschef i Älvsborg.

Den avlidna kvinnan obducerades i förra veckan, och polisen har fått ta del av ett preliminärt besked från Rättsmedicinalverket.

– Redan innan hade vi starka misstankar om att kvinnan utsatts för ett brott, och det finns ingenting i obduktionen som talar emot det. Snarare tvärtom, säger Göran Arvidsson.

Polisen förtegen

Men vad det är som bekräftar polisen misstankar, vill Arvidsson inte gå in på:

– Det behåller vi inom polisen. Vi vill inte avslöja information som kan gynna gärningsmannen.

I fredags eftermiddag togs en man i 30-årsåldern in av polisen, misstänkt för inblandning i mordet på kvinnan. 

Misstankarna mot mannen bedömdes redan tidigt som låga och, strax före lunchtid på måndagen försattes han på fri fot

– Såvitt jag vet är inte misstanken avskriven fullt ut. Men det är egentligen en fråga som åklagaren får svara på, säger Göran Arvidsson.

Har tre hypoteser

Polisen arbetar utifrån tre huvudhypoteser om vad som har hänt kvinnan. Men Arvidsson är förtegen om vilka dessa hypoteser är:

– Om jag går in på det så riskerar jag att avslöja för mycket. De tre hypoteser vi har är skräddarsydda för det här brottet, men i övrigt jobbar vi som man brukar göra i sådana här fall. Det handar om kartläggning och om uppföljning av tips.

 

LÄS MER: Polisens teorier om mordet i joggingspåret

 

Men polisområdeschef Lena Matthijs har tidigare sagt att polisen utgår från tre olika scenarion:

– Det är samma som alltid: att det är privat, arbetsrelaterat eller någon "random".

– I och med att det skett på den platsen där det skett och på det viset så finns det en stor risk att det är en person som inte kände henne som gjort det och att det är ett överfall. Det gör att tiden tickar. När man inte vet vem som gjort det är det viktigt att komma fram snabbt.

Efterlyser fler tips

Tipsen från allmänheten strömmar fortfarande in i en stadig ström till polisen, mer än en vecka efter det misstänkta mordet.

– Men vi vill gärna ha in fler iakttagelser från allmänheten, och gärna från en tid innan det misstänkta brottet begicks. Det kan handla om en eller två veckor tillbaka i tiden. Till exempel om man har sett någon person i Lassalyckan som man tycker uppträdde märkligt eller som man upplevde som obehaglig, säger Göran Arvidsson.

– Bra tips är kanon för oss, men vi har andra spår som vi följer också. Vi är inte beroende av tips.

Mord utomhus komplicerade

Att det misstänkta brottet begicks utomhus försvårar polisens arbete, enligt Arvidsson.

– Alla mord som sker utomhus är komplicerade. Om det till exempel sker i en lägenhet, är det lättare att hitta vittnen som sett själva brottet. 

– Spårsäkring är också svårare utomhus. Som tur var hittades kroppen relativt snabbt i det här fallet. Det var viktigt, särskilt eftersom vädret var så uselt, fortsätter Göran Arvidsson.

Polisen inväntar fler resultat från den tekniska undersökningen och från Rättsmedicinalverket. 

Relaterade ämnen
Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER