Micael Bydén är på plats i Göteborg under försvarsövningen Aurora 17. Foto: HENRIK BRUNNSGÅRD / TT NYHETSBYRÅNMicael Bydén är på plats i Göteborg under försvarsövningen Aurora 17. Foto: HENRIK BRUNNSGÅRD / TT NYHETSBYRÅN
Micael Bydén är på plats i Göteborg under försvarsövningen Aurora 17. Foto: HENRIK BRUNNSGÅRD / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Evelina NedlundFoto: Evelina Nedlund
 Foto: Evelina Nedlund
Överbefälhavare Micael Bydén. Foto: GTÖverbefälhavare Micael Bydén. Foto: GT
Överbefälhavare Micael Bydén. Foto: GT
Foto: HENRIK BRUNNSGÅRD/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: HENRIK BRUNNSGÅRD/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: HENRIK BRUNNSGÅRD/TT / TT NYHETSBYRÅN

ÖB: Övningen är väldigt intressant för Ryssland

Publicerad

Den största försvarsövningen på 20 år, Aurora 17, gick på onsdagen in på sin tredje dag.

På Säve flygplats befann sig överbefälhavare Micael Bydén och svarade bland annat på kritiken om att den fiktiva fienden man övar mot har stora likheter med Ryssland.

– Alla uppfattningar om likheter eller inte får stå för de som drar den slutsatsen, säger han. 

Under Aurora 17 kommer Försvarsmakten att öva på land, i vattnet och i luften och på flera håll kan man i dagarna stöta på militär närvaro.

Landvetter flygplats, Hisingen och Göteborgs hamn är några av de platserna som den svenska militären, tillsammans med utländska förband, övar försvar mot en fiktiv fiende.

19 000 män och kvinnor deltar i försvarsövningen Aurora 17 som pågår under September.Foto: Evelina Nedlund

Undviker missuppfattningar

En fiktiv fiende som har stora likheter med ett stort land i öst – Ryssland.

– Man ska komma ihåg att det här är en försvarsmaktsövning där vi går emot den svåraste uppgiften som Försvarsmakten har. Det vill säga att vi blir utsatta för ett väpnat angrepp, säger Micael Bydén och påpekar att scenariot är just fiktivt.

Överbefälhavaren medger dock att övningen drar ögonen till sig, inte minst från Ryssland.

– För Ryssland är den här övningen väldigt intressant. Det ser ju vi att vid alla övningar, speciellt de som är lite större, så finns det ett intresse.

 

LÄS MER: Militär från flera länder på plats i Göteborg 

 

Bydén menar att det är därför att man valt att vara öppna med vad det är man gör.

– Det är väldigt viktigt och därför tror vi också att vi kan undvika en hel del missuppfattningar, säger han.

Militären övar på Landvetter flygplats, Hisingen och Göteborgs Hamn.Foto: Evelina Nedlund

Försvarsministern Peter Hultqvists vara eller icke vara i den svenska regeringen har varit uppe för diskussion de senaste veckorna i kölvattnet av IT-skandalen på Transportstyrelsen.

 

PERLENBERG: Aurora 17 förstärker förbindelsetrådarna 

Har ett gott samarbete

Micael Bydén menar att han och Hultqvist har ett gott samarbete men att försvarsministerns eventuella avgång inte hade påverkat hans arbetsuppgifter i någon större utsträckning.

– Det man kan konstatera är ju i så fall att han och jag inte kommer att jobba ihop. Mitt uppdrag är från regeringen och det är att bygga en starkare försvarsmakt alla kategorier där samtliga stridskrafter ska bli bättre och vi har en fantastisk möjlighet att göra det under Auroraövningen.

Även utländsk militär deltar i Aurora 17.Foto: Evelina Nedlund
Relaterade ämnen
Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin
Evelina Nedlund
Evelina Nedlund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER