Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt stort ras – efter enorma jordskredet

100 kubikmeter lera har rasat.
Raset inträffade på onsdagen i förra veckan bilden är från det tillfället. Foto: ADAM IHSE/TT

Under måndagen inträffade ett nytt större ras i samma område som det stora jordskredet inträffade förra veckan, skriver Kungälvs-Posten.  

– Det var preliminärt 100 kubikmeter lera som rasade, säger Kristoffer Gottlieb på Bohus räddningstjänst, till tidningen.

Det stora raset skedde vid halv tio-tiden på onsdagen i förra veckan i samband med att de pålade för ett husbygge, men den exakta orsaken till raset är oklart. Det är en stor del av en sluttning som rasade ner mot havet på Lökebergsvägen i Lökeberg i de västra delarna av Kungälvs kommun.

På måndagen inträffade ytterligare ett ras inom det nu avspärrade området, skriver Kungälvs-Posten. 

– Det visar att våra avspärrningar är korrekta då rasen skedde inne i området, det är ändå väldigt stora massor som ramlat ner, säger Kristoffer Gottlieb på Bohus räddningstjänst, till tidningen.

På måndagen varnades det för nya ras har efter helgens nederbörd där uppemot 15 millimeter regn föll, rapporterade P4 Göteborg.

SGI på plats för att provborra 

Under tisdagen är det oklart om det var just regnandet som utlöste det nya raset i området.

– Det ena utesluter inte det andra, men jag kan inte säga vad som var den utlösande faktorn, säger Kristoffer Gottlieb på Bohus räddningstjänst, till Kungälvs-Posten.

Under måndagen var Statens geotekniska institut, SGI, på plats i området för att provborra för att kunna göra en bedömning av området.

På tisdagen ska det arbetet fortsätta, skriver Kungälvs-Posten. 

Bara dagen efter det första raset, på torsdagen, berättade experter vid Statens geotekniska institut, SGI, att det kan ha varit den förrädiska kvickleran som orsakat raset – och att fler ras kan väntas.

– Det är för tidigt att säga innan man har gjort mer noggranna undersökningar, men i och med att det är ganska omfattande så finns det tankar kring att det kan vara kvicklera. Men det har även regnat mycket och det var ett pågående byggarbete, berättade Per Bolin, chef för delegationen vid SGI.