Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt självtest för cellprov i pandemin

Gynekologiskt cellprov tas för att upptäcka förstadier till livmoderhalscancer. Så går det till.
Västra Götalandsregionen planerar nu att erbjuda självtest.
Foto: ISABELL HÖJMAN / TT NYHETSBYRÅN

Ett självtest för provtagning för underlivscancer ska före sommaren lanseras i Västra Götaland.

Färre kvinnor har i år kallats till provtagningen som en följd av pandemin, skriver GP. 

Färre kvinnor än vanligt har fått kallelse till gynekologisk cellprovtagning under pandemin.

Siffror från januari och februari i år visar att totalt 4 313 kvinnor kallades till regionens barnmorskemottagningar, jämfört med 21 122 under samma tidsintervall förra året.

– Vi tog väldigt lite cellprover i januari och februari med anledningen av pandemin och och det syns här i statistiken. Men sedan i början av mars har vi startat upp igen men vi vet att vi ligger efter och har en puckel vi behöver ta igen, säger Maria Gjertsen, områdeschef för Västra Götalands barnmorskemottagningar, till GP.

Självtest före sommaren

Nu planerar Västra Götaland för att införa ett självtest, något som redan finns i både Stockholm och Skåne.

– Vi hoppas kunna skicka ut de första erbjudandena före sommaren och i samband med detta ska vi dra i gång en informationskampanj. Det är ett enkelt och lätt test att göra, säger Maria Gjertsen till GP.

Ett gynekologiskt cellprov tas från livmodertappen för att kunna upptäcka cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer. Provet erbjuds regelbundet till kvinnor äldre än 23 år.

Tegnell om vaccinmålet: ”Osäkra om det är möjligt”

Anders Tegnell kommenterar vaccinsamordnare Richard Bergströms besked på måndagen, om att alla vuxna svenskar kommer att kunna erbjudas en vaccindos innan halvårsskiftet.