Anneli Schagerström är vice förbundsordförande för HBT-Socialdemokrater och West Prides regnbågsparad anser hon vara en viktig manifestation. Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSENAnneli Schagerström är vice förbundsordförande för HBT-Socialdemokrater och West Prides regnbågsparad anser hon vara en viktig manifestation. Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
Anneli Schagerström är vice förbundsordförande för HBT-Socialdemokrater och West Prides regnbågsparad anser hon vara en viktig manifestation.  Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
Vanya Eide från Göteborg njöt över att vara med i årets pridetåg. Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSENVanya Eide från Göteborg njöt över att vara med i årets pridetåg. Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
Vanya Eide från Göteborg njöt över att vara med i årets pridetåg. Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
Dominika Lisy var en av många som stod med regnbågsfanan högt. Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSENDominika Lisy var en av många som stod med regnbågsfanan högt. Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
Dominika Lisy var en av många som stod med regnbågsfanan högt. Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
Bengt Larsson från Sjuntorp går med i prideparaden för att visa stöd till både vänner och familj som blivit utsatta för främlingsfientlighet. Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSENBengt Larsson från Sjuntorp går med i prideparaden för att visa stöd till både vänner och familj som blivit utsatta för främlingsfientlighet. Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
Bengt Larsson från Sjuntorp går med i prideparaden för att visa stöd till både vänner och familj som blivit utsatta för främlingsfientlighet. Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
16 000 personer deltog i årets upplaga av West Pride-paraden. Amanda Hansson var en av dem. Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN16 000 personer deltog i årets upplaga av West Pride-paraden. Amanda Hansson var en av dem. Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
16 000 personer deltog i årets upplaga av West Pride-paraden. Amanda Hansson var en av dem. Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
Lovis Myrhill från Floda visade flaggan och stod upp för alla människors lika värde. Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSENLovis Myrhill från Floda visade flaggan och stod upp för alla människors lika värde. Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
Lovis Myrhill från Floda visade flaggan och stod upp för alla människors lika värde. Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

Nytt rekord under färgglada folkfesten

Publicerad

16 000 personer.

West Pride-paraden var i år längre än någonsin när ett stort tåg av människor följdes åt från Göteborgsoperan in till Götaplatsen i regnbågsfärger.

– Man ska kunna stå upp för vem man är, säger Bengt Larsson.

West Pridefestivalen i Göteborg har pågått sedan i onsdags och nu var det dags för den stora folkfesten i form av paraden. Tusentals deltagare samlades vid Göteborgsoperan redan vid 12-tiden under lördagen och vallfärdade sedan längs med Avenyn till Götaplatsen.

– Det var fantastiskt i år. Mycket glatt folk som hade kul och vågade sticka ut, säger Bengt Larsson från Sjuntorp som i år gjorde sitt andra år i paraden.

– Jag har familj och vänner som varit utsatta av främlingsfientlighet på olika sätt. Dels genom sexuell läggning men också på andra sätt som handikapp. Det här är mitt sätt att stå upp för dem, säger han.

”En viktig manifestation”

Anneli Schagerström är vice förbundsordförande för HBT-Socialdemokrater och hon är en veteran i paradsammanhangen. Att paraden i år lockade så stort intresse som deltagarrekord var något som gladde henne extra.

– Det var enormt bra. Det här är en viktig manifestation och det är viktigt att vi verkligen står upp för alla människors lika värde, säger hon.

Vanya Eide från Göteborg var i år med i sitt första pridetåg. Från början handlade det om en perfekt möjlighet i anslutning till en möhippa.

– Min syster och några vänner som bor i England är i Göteborg på besök och vi tyckte det var jättekul. Det var många som skrattade åt oss så jag tror vi lyckades bra med vår utklädnad också, säger hon.

Vad var det bästa med pridetåget skulle du säga?

– Jag tycker att det är fint att se par som går och håller varandra i handen. Det var fint att se homosexuella par våga leva ut. En folkfest med många glada människor och en accepterande stämning, säger hon.

Årets Regnbågsparad hade 115 olika ekipage. Däribland West Pride, de politiska partierna, Arbetsförmedlingen, Göteborgs stad, Försäkringskassan och många fler.

Paraden gjorde i år sitt sjunde år och har successivt ökat för varje år. Första året var det 2 000 personer som gick med – i år alltså 16 000.

Oskar Lindwall
Oskar Lindwall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER