Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt publikrekord för Göteborgs filmfestival

Göteborgs filmfestival drog rekordpublik under pandemin.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Göteborgs filmfestival blev en publiksuccé i år trots pandemin. 

Det digitala formatet lockade nästan tredubbelt med besökare jämfört med tidigare år, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt

Göteborgs filmfestival anordnas vanligtvis i slutet av januari under en period på tio dagar. Men en fysisk festival var i år inte möjlig. 

Men trots pandemin blev det en filmfestival i Göteborg, men den 44:e upplagan blev i något annorlunda format. Den digitala varianten blev en större succé än väntat. 

– Nu resulterade festivalen i mycket mer publik än vad vi vågat hoppas på så ekonomin känns liksom stabil utifrån de förutsättningarna vi hade som var väldigt osäkra, säger Mirja Wester till Kulturnytt, Filmfestivalens vd, till Sveriges Radios Kulturnytt

Tar med den digitala biten även framöver 

Mirja Wester säger också att man även efter pandemin nog inte kommer att släppa det digitala formatet helt, utan att det nya sättet åtminstone delvis kan få följa med. Arbetet med nästa års festival har redan satt i gång. 

– De möjligheterna som den här pandemin faktiskt har skapat för oss, att det har tvingat oss att göra festivalen på ett nytt sätt, det har ju gjort att vi har hittat en helt ny publik. Så även om alla längtar tillbaka till biograferna så tror jag ju att vi kommer att jobba för en festival nästa år som både innehåller den fysiska biografupplevelsen och en digital möjlighet för de som inte kan gå på bio, säger hon.

Hur det rent ekonomiska resultatet blivit med den nya modellen är ännu för tidigt att säga, menar Mirja Wester. Men hon säger också att branschen är redo för att hitta nya vägar för att nå en ny publik .