Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt projekt ska kartlägga råttornas framväxt i staden

Förra året avlivades nästan 100 000 råttor i centrala Göteborg.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nya råttsäkra papperskorgar i centrum.
Foto: Eva Rödsta / Göteborgs Stad

Förra året gjorde Anticimex fem tusen utryckningar och avlivade nästan 100 000 råttor i centrala Göteborg. 

Ändå kommer råttorna tillbaka och ökar för varje år.

Nu drar Anticimex i gång ett nytt projekt för att kartlägga råttornas framväxt, något som Göteborg Direkt rapporterat om.

Under förra året gjorde Anticimex fem tusen utryckningar som gällde råttor och avlivade nästan 100 000 i centrala Göteborg.

Ändå kommer råttorna tillbaka igen och ökar stadigt för varje år som går. Det är svårt att säga hur många råttor det finns och ingen har varken kunnat eller velat räkna dem. 

– Det vi har märkt är att råttorna blir mer och mer synliga. Förr kunde man se dem en sen kväll i parken eller på väg hem från krogen. Nu träffar man på dem även under dagtid, säger Håkan Rystrand, skadedjursexpert på Anticimex, till Göteborg Direkt.

Ska kartlägga råttornas framfart

Med ett nytt projekt ska man nu kartlägga råttornas framfart i Göteborg. Det är området runt Fredsgatan och Avenyn som har valts ut för det nya projektet. 

– Tanken är att ta ett helhetsgrepp för att hitta orsaken till råttproblemet, säger Håkan Rystrand till tidningen. 

Det ska han göra tillsammans med fastighetsägare, boende och restauranger.

14 avloppsfällor har placerats ut i ledningsnätet för att bekämpa råttpopulationen och samla statistik. Fällorna är nämligen försedda med simkort som skickar tillbaka information till Anticimex. 

Nya råttsäkra papperskorgar

Råttorna söker sig dit det finns mat – det är tillgången på mat som avgör. Och det kan exempelvis vara avloppsstammar, sunkiga soprum, papperskorgar eller håligheter i marken som är boven i det hela. 

Men det är något som ska inspekteras mer noggrant både före och efter åtgärderna.

Nu när våren är på ingång och det blir varmare, kan råttorna lockas av resterna från fikastuder utomhus. En del av projektet är därför att ägna årets TÄNK-kampanj åt nedskräpningens betydelse för råttförekomsten. 

Ett 50-tal papperskorgar har också bytts ut i centrum mot en mer råttsäker modell, med mindre hål och en blankare utsida. 

– Råttor är jätteduktiga på att klättra. Det är inte så mycket som kan stoppa dem. Men de här papperskorgarna funknar bra, säger Håkan Rystrand till Göteborg Direkt.