Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nytt ögonkorallrev hittat i Väderöarna

Sveriges andra levande rev med ögonkorall.

Bohuslän. Ett nytt levande ögonkorallrev upptäcktes nyligen i Väderöarnas naturreservat.

- Det är otroligt roligt att korallerna verkar vara så pass omfattande och levande att det går att kalla för ett rev. Särskilt som vi har haft andra iakttagelser där våra svenska rev inte verkar mår så bra, kanske får vi se en ändring av den trenden nu, säger Anders Tysklind på länsstyrelsen.

På 90 meters djup

Revet finns på 90 meters djup mitt i det trålskyddade området Koster-Väderöfjorden, och hade fram till nyligen betraktats som dött. Det var vid en uppföljning av trålskyddet, som görs av Göteborgs universitet på uppdrag av länsstyrelsen, som området på cirka 15 gånger 20 meter med levande koraller upptäcktes.

Det finns därmed två levande ögonkorallrev i Sverige, ett i Kosterhavets nationalpark och ett i Väderöarnas marina naturreservat. De är båda av samma storlek.

- Fyndet kan ge oss hopp för framtiden om kallvattenskoraller i svenska vatten. Det är ingen art som förekommer mycket här, säger Anders Tysklind.

"Mycket sediment"

Lisbeth Jonsson, forskare på Göteborgs universitet och ansvarig för undersökningen, menar att skyddet mot trålningen kan ha spelat stor roll.

- Men det fanns mycket sediment på de döda korallerna och för att öka möjligheterna för revet att överleva och växa till bör trålskyddet utökas med en större buffertzon, skriver hon i ett pressmeddelande.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!