Ännu en person som jobbar på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg misstänks ha smittats av mässling. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT NYHETSBYRÅNÄnnu en person som jobbar på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg misstänks ha smittats av mässling. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT NYHETSBYRÅN
Ännu en person som jobbar på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg misstänks ha smittats av mässling.  Foto: THOMAS JOHANSSON/TT NYHETSBYRÅN
"Fallet är ännu inte bekräftat", säger Björn Andersson, chefläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande. Foto: WIKIMEDIA COMMONS"Fallet är ännu inte bekräftat", säger Björn Andersson, chefläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande. Foto: WIKIMEDIA COMMONS
"Fallet är ännu inte bekräftat", säger Björn Andersson, chefläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande. Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Anställd kan ha smittats av mässling – jobbade på akuten

Publicerad

Ytterligare en vårdanställd vid Sahlgrenska sjukhuset misstänks ha smittats av mässling. Den anställde ska ha arbetat på akutmottagningen i flera dagar under början av januari.

Nu utreder Smittskydd Västra Götaland fallet och ytterligare smittspårning har inletts.

Mässlingutbrottet i Göteborg startade den 10 december och totalt har 22 personer drabbats av smittan.

Under torsdagseftermiddagen meddelade Västra Götalandsregionen om ytterligare ett misstänkt fall av den smittsamma sjukdomen.

 

LÄS MER: Tre nya fall av mässling – totalt är nu 22 drabbade 

 

Den vårdanställde som misstänks ha drabbats av smittan har arbetat på Sahlgrenska sjukhusets akutmottagning mellan den 4 och 6 januari och den 8 januari, skriver Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande. 

– Fallet är ännu inte bekräftat, men för att arbeta förebyggande och säkerställa att vi kan förhindra eventuell smittspridning så har smittspårningsarbetet påbörjats, säger Björn Andersson, chefläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i pressmeddelandet.

Arbetar med smittspårning

Ett antal patienter, anhöriga och medarbetare har varit i kontakt med personen.

Sahlgrenska fortsätter att arbetat med smittspårning och vaccination på samma sätt som tidigare. Sjukhuset arbetar med att kartlägga de personer som kan ha kommit i kontakt med smittan.

– Syftet med smittspårningen är att snabbt informera och identifiera exponerade och mottagliga individer för att utreda om de kan skyddas genom vaccination eller genom att ge immunglobulin, säger chefläkare Björn Andersson i pressmeddelandet.

Under onsdagen meddelade regionen även att barn kommer att erbjudas vaccin från 12 månaders ålder, i stället för vid 18 månader då man vanligtvis erbjuds vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund.

 

Texten uppdateras

Relaterade ämnen
Lovisa Waldeck
Lovisa Waldeck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER