Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt mässlingsfall – smittades på akuten

Smittspridningen skedde på akutmottagningen på Södra Älvsborgs sjukhus. Foto: NORA LOREK

Södra Älvsborgs sjukhus har konstaterat att ytterligare en person smittats av mässling.

Personen smittades vid det förra konstaterade fallet i början av februari.

Sjukhuset har nu påbörjat en ny smittspårning.  

– Det viktigaste om man har blivit exponerad och sedan får symptom är att ringa vården och inte komma in på en akutmottagning, säger Sara Degerman Carlsson, chefsläkare. 

I början av februari vistades en person som insjuknat i mässling på akutmottagningen på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

Där har nu ytterligare ett fall konstaterats med koppling till det första.

”En person som smittats den 2 februari på sjukhusets akutmottagning. I föregående smittspårning blev patienten vaccinerad men har alltså trots detta insjuknat” skriver sjukhuset i ett pressmeddelande. 

– Vi har en patient som verifierats positivt för mässling. Vederbörande var på sjukhuset den 2 februari och blev sedan vaccinerad, något man kan göra inom 72 timmar, enligt den kunskap som finns. Den här patienten blev vaccinerad på det tredje dygnet, säger Sara Degerman Carlsson, chefsläkare på Säs.

Ny smittspårning på Säs

Personen sökte vård på fredagen den 14 februari och sjukhuset har nu startat en ny smittspårning. 

”Under tiden kl. 6.00-12.15 fredagen den 14 februari kan hen ha exponerat andra personer på akutmottagning för mässling”, skriver sjukhuset. 

Den 16 februari var patienten åter på sjukhuset och mässling konstaterades, vid det tillfället har personen enbart vistats på infektionsavdelningen och inte kunnat smitta några andra just där.

– Patienten är inte så pass sjuk att hen behöver vårdas på sjukhus, säger Sara Degerman Carlsson. 

Viktigt att ringa först 

De som blivit exponerade av mässlingssmittan på akuten den 14 februari kan bli sjuka fram till den 6 mars. Den nu sjuka personen kan också ha exponerat andra personer i samhället, utanför akutmottagningen.

Sara Degerman Carlsson poängterar vikten av att söka vård på rätt sätt om man har exponerats för en person med mässling och inte är immun.

– Det viktigaste om man har blivit exponerad och sedan får symptom är att ringa vården och inte komma in på en akutmottagning. Där finns sjuka människor som kan få svåra komplikationer. Innan utslagen är det lätt att missta det för influensa, säger Sara Degerman Carlsson, chefsläkare.