Nytt krispaket ska hjälpa krögarna i Göteborg

I slutet av januari samlades ett tiotal krögare på restaurang Pinocchio i Göteborg för att lufta sina åsikter om det då nyligt förlängda alkoholstoppet.
Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M)
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Serveringstillståndet skrotas det betyder att krögare kan få tillstånd att servera alkohol helt gratis.
Foto: © Bildbyrån

Alliansen och Socialdemokraterna i Göteborg är eniga – nu skrotas avgiften för serveringstillstånd och serveringstillsyn.

– Vi vill från kommunen sida hjälpa så mycket som möjligt, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M), till Göteborgs-Posten. 

Pandemin har slagit hårt mot näringslivet – inte minst mot hotell, restauranger och krogar.
Därför har Alliansen och Socialdemokraterna i Göteborg kommit överens om ett nytt krispaket för restaurangerna i staden.

Bland annat skrotas avgiften för serveringstillstånd och serveringstillsyn.

Göteborg stad kommer även förlänga möjligheten till uteservering, utan någon extra kostnad. 

– Vi ser ju att vår besöksnäring och restaurangnäring har det oerhört svårt i dessa tider. Vi vill från kommunen sida hjälpa så mycket som möjligt, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M), till Göteborgs-Posten. 

17 miljoner i uteblivna utgifter 

Flera nämnder i Göteborg har även fått i uppdrag att skapa nya så kallade pocketparker, alltså sittplatser och andra miljöer där folk kan hålla avstånd. 

– Vi skapar mötesplatser på kommunalpark. Vi har förstått att det är ett stort problem och alla restauranger har inte möjlighet att skapa uteserveringar. Många erbjuder take away och det betyder att man kan konsumera det man har köpt på ett trevligt och coronasäkert sätt utomhus, säger Axel Josefson, till GP. 

Det nya krispaketet kommer innebära uteblivna intäkter för Göteborg stad. Totalt över 17 miljoner kronor som staden annars tjänar på serveringstillstånd och markupplåtelsetaxan som rör uteserveringar.

SE MER:

Krögaren Johan Jureskog berättade att han ”har gett upp hoppet” efter att alkoholstoppet förlängdes ytterligare.