Här är några av de nya inläggen efter upploppet. Foto: Scanpix
Här är några av de nya inläggen efter upploppet. Foto: Scanpix

Nytt konto öppnades direkt efter upploppet

Publicerad

Mindre en ett dygn efter att Instagram-kontot som orsakade ett elevuppror i Göteborg stängdes ner har ett nytt med samma namn öppnats.

Innehållet är detsamma: bilder av minderåriga med rasistiska och sexistiska kommentarer.

– Det är omöjligt att säga vem som finns bakom tangenterna, säger Stefan Gustavsson, presstalesman vid polisen i Göteborg.

Namnet på det nya kontot är detsamma, och bildtexterna lika sexistiska och rasistiska som tidigare. Man fortsätter även be om "tips" på nya tjejer att skriva om via en chatt-app för smartphones.

"Det är tur att vi fortfarande har våra trogna fans. fortsätt tipsa oss!", skriver man i ett meddelande på den nya sidan.

Mängder av material

Flera användare ber personerna bakom kontot att sluta med att sprida bilder av lögner, men får otrevliga svar tillbaka:

"Haha, din patetiska slyna", fick en av de personer som krävde ett slut till svar.

Även från Stockholm har fyra konton med snarlika namn startats.

– Det här är inte någonting vi känner till, och det är omöjligt att säga vem som finns bakom tangenterna i sådana här sammanhang. Men vid sådana här händelser är det vanligt att det uppstår copy cat-beteende, att en annan person försöker efterlikna de gärningar som har uppmärksammats i medierna, säger Stefan Gustavsson.

Han berättar att polisen just nu håller på att gå igenom det material som man samlat in.

– Vi har mängder av material. Filmer tagna av allmänheten och mängder av information från sociala medier vi ska gå igenom, säger Stefan Gustavsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER