Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt fotopris till GT:s fotograf Nora Lorek

Irene Sonia, 17 år. Bilden är tagen under Nora Loreks fotoprojekt i flyktinglägret Bidibidi i nordvästra Uganda.Foto: NORA LOREK/NATIONAL GEOGRAPHIC
Dandan, Wessam och Ibrahim från Syrien. Bilden är tagen under Nora Loreks fotoprojekt i flyktinglägret ”Djungeln” i CalaisFoto: Copyright © Nora Lorek, All Rights Reserved. Det
GT:s fotograf Nora Lorek har vunnit ytterligare ett fotopris.Foto: Copyright © Nora Lorek, All Rights Reserved. Det

GT:s fotograf Nora Lorek, 26, prisas återigen.

Tidigare har hon bland annat vunnit titeln ”College Photographer of the Year” som världens bästa fotostudent och Helsingborgs Dagblads fotopris.

Nu tilldelas hon Arbetets Museums dokumentärfotopris.

Nora Lorek är kontrakterad som fotograf för GT sedan september 2016, men bedriver också flera egna fotoprojekt.

Projekt vars bilder prisats vid ett flertal tillfällen.

2016 utsågs hon till världens bästa fotostudent, när hon tog hem titeln ”College Photographer of the Year” för sin skildring av vardagen i flyktinglägret ”Djungeln” i Calais och 2017 fick hon Helsingborgs Dagblads fotopris.

Motiveringen: ”Fångar dramatiken”

Och nu har hon alltså kammat hem ytterligare ett pris i form av Arbetets Museums dokumentärfotopris.

 

LÄS OCKSÅ: GT-fotografen Nora Lorek vinner internationellt fotopris 

 

Med motiveringen: ”För sina engagerande och visuellt starka projekt om människor på flykt. Med fotografisk kreativitet och dokumentära kvaliteter utöver det vanliga, rör hon sig från Bidibidi i Uganda till Calais i Frankrike. Hon fångar dramatiken i en av vår tids stora ödesfrågor och ställer samtidigt frågan om allas vårt ansvar.”, kammar hon också hem 25 000 kronor i prispengar.

Grattis Nora! Hur känns det?

–Tack! Som alltid när man får uppmärksamhet för sitt jobb så är det jättekul att få höra att andra uppskattar ens arbete. Som frilans är det kanske extra viktigt, eftersom man inte alltid har folk att bolla med runtom sig utan gör mycket arbete själv hemma. Men framför allt att bilderna och människornas historier får större spridning.

Vad kommer du att göra med pengarna?

De går till nästa projekt. Eftersom jag väljer att tillbringa veckor om inte månader med personerna som jag följer blir det ganska kostsamt och svårt att finansiera med endast publiceringar och stipendier. Då gör ett pris som Arbetets Museums stor skillnad. Det ger mig helt enkelt möjligheten att stanna lite längre och samla ännu fler berättelser.