Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nytt avgångskrav mot Ann-Sofie Hermansson

Ann-Sofie Hermansson.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hermansson under senaste valvakan.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Socialdemokraternas kommunfullmäktigegrupp kräver nu också Ann-Sofie Hermanssons avgång.

Det är den andra smällen på kort tid för Hermansson.

– Anledningen är att vi saknar förtroende för Hermanssons ledarskap, säger Staffan Lindström, ersättare i fullmäktige.

– Jag tänker inte vika mig för falska anklagelser, kontrar Ann-Sofie Hermansson, som menar att påtryckningar utövats i samband med att kravet framställdes.

Socialdemokraternas distriktsstyrelse i Göteborg  – med Anna Johansson i spetsen – gick i måndags ut med sitt avgångskrav mot gruppledaren Ann-Sofie Hermansson.

Anledningen, uppgav man, var ett saknat förtroende för Hermansson som bottnar i att ”ett fåtal personer i stadshuset bedrivit en delvis egen politisk inriktning som saknar förankring i partiet”, som man uttryckte det på den egna hemsidan.

– Det finns en toppstyrning som gör att människor far illa och mår dåligt, sa distriktsstyrelsens ordförande Anna Johansson.

Men Hermansson har klargjort att hon sitter kvar. Frågan kommer i stället att avgöras vid en distriktskongress den 3 mars. Det handlar om cirka 250 delegater som kommer att kallas och sedan avgöra om Hermansson får sitta kvar eller inte. 

Hermansson menar att Johansson varit drivande i kravet från styrelsen.

– Det är i allt väsentligt Anna Johansson det handlar om. Anna har samlat ett begränsat gäng, i övrigt tycker jag att jag upplever ett brett stöd i partiet, sa Hermansson.

Något som tillbakavisats av styrelsen som var enig i sitt beslut.

Nu kommer nästa smäll. Också fullmäktigegruppen kräver Ann-Sofie Hermanssons avgång, vilket GP var först med att rapportera om. 

90 procent bakom

Enligt Staffan Lindström, ersättare i fullmäktige och ledamot i Idrotts- och föreningsnämnden, var det cirka ”90 procent” av de 26 i fullmäktigegruppen som står bakom kravet.

– Anledningen är att vi saknar förtroende för Hermanssons ledarskap. Det är den sammantagna bilden, även om det är olika för olika personer i fullmäktigegruppen, säger han.

Kan du konkretisera det bristande ledarskapet?

– Det är egentligen en lång process. För mig är det bristande ledarskapet också att man (Ann-Sofie Hermansson) inte förstår att man inte har förtroende, att man saknar insikt i att loppet är kört och att man bör lämna.

Vad tycker du om att det här har blivit så offentligt?

– Det är värdelöst, det hade kunnat undvikas, säger Staffan Lindström.

Kravet framfördes via mejl under tisdagskvällen, berättar Lindström. Hermansson fick till 12-tiden i dag på sig att återkomma med ett svar. Hennes svar: hon sitter kvar.

Ann-Sofie Hermansson:

– Jag har valt att stå upp för det jag tror på och jag tänker inte vika mig för falska anklagelser. Jag står fast vid att vi går till distriktskongressen, säger hon och fortsätter:

– Sedan är jag absolut medveten om att jag kan förlora den här omröstningen, så ser spelets regler ut. Men jag har ett brett stöd.

Hermansson: Påtryckningar

Finns det någon sanning i kritiken mot ditt ledarskap?

– Det är klart att man ska ta signalerna på allvar. Men jag har också fått veta att det varit väldigt starka påtryckningar för att samla ihop de här underskrifterna. Det har talats om att den som inte skriver under inte ska få några uppdrag och så vidare. Det är inte snyggt. Men det är klart att folk är oroliga och rädda. Fullmäktigegruppen är naturligtvis en viktig grupp i vårt parti och så även distriktsstyrelsen, men när vi avsätter eller tillsätter nya gruppledare så gör distriktskongressen det och då är vi 250 ombud som avgör det, säger Ann-Sofie Hermansson.

Men är det rimligt att du kommer kunna sitta kvar ändå?

– Det är som sagt upp till partivännerna. Jag tycker att det är rimligt att de ska ha med ett ord i laget.

Men Staffan Lindström förnekar bestämt att några påtryckningar ska ha utövats i samband med att avgångskravet framställdes.

– Nej. Det är bara snack, säger han och fortsätter:

– Ingen har skrivit på mot sin vilja. Det hon säger angående positioner, ingen av oss har möjligheter eller mandat att säga så. Det är inte vår position, vi har inget med hur poster fördelas att göra.

”Inte mycket att välja på”

Jonas Attenius.
Foto: PRESSBILD

Jonas Attenius, som sitter i både fullmäktige och kommunstyrelse och som också undertecknat avgångskravet, säger att han inte känner till några påtryckningar.

– Det låter allvarligt när man hör det. Men det är inget som jag känner igen själv. Jag har själv blivit uppringd, kontaktad kring den här skrivelsen och därefter undertecknat den. Jag har otroligt svårt att se att det skulle ha skett. Vi har inte funnit någonstans att detta stämmer.

Jonas Attenius menar att fullmäktigegruppen inte kunde vänta till distriktskongressen då Hermanssons framtid avgörs. Det var nödvändigt att formulera avgångskravet.

– Är det så att man inte har förtroende längre så finns det inte så mycket att välja på, då får man lämna. Det pappret har vi alla skrivit på. Men nu blir det som sagt en extra kongress.


HÄR ÄR BREVET OM AVGÅNGSKRAVET

Till Ann-Sofie Hermansson

Kopia till undertecknande

Till Ann-Sofie Hermansson


I den kandidatförsäkran som Ann-Sofie Hermansson och vi alla har skrivit under står det svart på vitt att om distriktsstyrelsen saknar förtroende så ska man lämna sina uppdrag. Det gäller såväl gruppledare som ledamöter.

Vi kan inte längre lita på Ann-Sofie Hermanssons omdöme och förmåga att leda det politiska arbetet. Det har varit en lång och mödosam process som har lett fram till distriktsstyrelsens, och nu också vi i KF-gruppens ställningstagande, då vi inte har anledning att tro att beslutet om misstroende är något annat än den sista möjliga åtgärden.

Ingen är större än partiet. Med omtanke om vårt parti och vår grupp vädjar vi nu till Ann-Sofie Hermansson att i god ordning lämna sitt uppdrag som gruppledare för kommunstyrelse- och kommunfullmäktigegrupperna med omedelbar verkan.


Vi som skriver under är:

Aslan Akbas, Ingrid Andreae, Mats Arnsmar, Jonas Attenius, Sofie Bringsoniou, Jennifer Cardell, Patrick Gladh, Håkan Hallengren, Robert Hammarstrand, Shadiye Heydari, Saida Hussein, Marina Johansson, Shahbaz Khan, Magnus Kindmark, Staffan Lindström, Admir Ramadanovic, Amalia Rud Pedersen, Reger Shafik, Viktoria Tryggvadottir Rolka, Mariya Voyvodova, Camilla Widman, Roshan Yigit


Vi hoppas att du kan svara oss alla om hur du ställer dig till vår fråga före klockan 12 imorgon onsdag 13 februari.