Den amerikanska förlagan som inte är funktionell. Niklas Dahlqvist och gay.se hoppas att intäkterna från deras egen, fungerande, buttplug ska hjälpa till att stötta homosexuella i Ryssland. Foto: politicalsculptor.comDen amerikanska förlagan som inte är funktionell. Niklas Dahlqvist och gay.se hoppas att intäkterna från deras egen, fungerande, buttplug ska hjälpa till att stötta homosexuella i Ryssland. Foto: politicalsculptor.com
Den amerikanska förlagan som inte är funktionell. Niklas Dahlqvist och gay.se hoppas att intäkterna från deras egen, fungerande, buttplug ska hjälpa till att stötta homosexuella i Ryssland. Foto: politicalsculptor.com
Rysslands president Vladimir Putin avbildas nu som buttplug i en protest mot Rysslands anti-gay lagar. Foto: Pascal Le SegretainRysslands president Vladimir Putin avbildas nu som buttplug i en protest mot Rysslands anti-gay lagar. Foto: Pascal Le Segretain
Rysslands president Vladimir Putin avbildas nu som buttplug i en protest mot Rysslands anti-gay lagar. Foto: Pascal Le Segretain
Konceptbilderna till sexleksaken. Gay.se hoppas att en färdig prototyp ska finnas för visning på årets West Pride. Foto: Gay.seKonceptbilderna till sexleksaken. Gay.se hoppas att en färdig prototyp ska finnas för visning på årets West Pride. Foto: Gay.se
Konceptbilderna till sexleksaken. Gay.se hoppas att en färdig prototyp ska finnas för visning på årets West Pride. Foto: Gay.se
Konceptbilderna till sexleksaken. Gay.se hoppas att en färdig prototyp ska finnas för visning på årets West Pride. Foto: Gay.seKonceptbilderna till sexleksaken. Gay.se hoppas att en färdig prototyp ska finnas för visning på årets West Pride. Foto: Gay.se
Konceptbilderna till sexleksaken. Gay.se hoppas att en färdig prototyp ska finnas för visning på årets West Pride. Foto: Gay.se
Niklas Dahlqvist är projektledare för gay.se.Niklas Dahlqvist är projektledare för gay.se.
Niklas Dahlqvist är projektledare för gay.se.

Nystartad webbshop tar fram Putin-buttplug

Publicerad

GÖTEBORG. Inför årets West Pride i Göteborg tar nu en nystartad webbshop fram en Vladimir Putin buttplug för att visa stöd för homosexuella i Ryssland och samtidigt samla in pengar för HBTQ-personers rättigheter i landet.

– Vi har en prototyp på en fullt fungerande Vladimir Putin buttplug på gång. Den kommer att tillverkas i antingen silikon eller gummi och vara helt funktionell. Och vi planerar att lansera den i samband med Westpride, säger Niklas Dahlqvist, projektledare för gay.se.

En buttplug är en dildo-liknande sexleksak och Putin-buttplugen är en protest mot Rysslands antigaylagar som är en lagstiftning mot "propaganda för homosexualitet". Enligt RFSL förbjuder lagen lockelser, positiva åsikter och kommentarer mot otraditionella sexuella relationer som är riktade till minderåriga.

– Vi valde att använda Putin är för att han är en stark ledare för ett land och tyvärr står han för en del åsikter som går emot de mänskliga rättigheterna, framför allt mot HBTQ–människor i Ryssland. Förhoppningsvis ökar det här på uppmärksamheten och debatten kring hur Ryssland agerar i de här frågorna. Hans antigaylagar är ganska unika i sitt slag i Europa, säger Niklas Dahlqvist.

Tuffa förhållanden i Ryssland

Förutom antigaylagarna råder det tuffa förhållanden för homosexuella i Ryssland bland annat har det protesterats hårt mot HBTQ–vänliga manifestationer i landet. International Gay and Lesbian Human Rights comission skriver att hundratals HBTQ–arrangemang har förbjudits i Ryssland de senaste åren och flera av manifestationerna har angripits av nationalistiska och hbt–fientliga grupperingar. Det är alltså detta som nu Gay.se vill vara med och motverka.

– Jag är glad att vi lever i ett så pass öppet land som vi gör i Sverige och det är svårt att sätta sig in i en situation som är så pass långt ifrån den vi har i Sverige. Därför känner jag att kan vi göra någonting för att hjälpa dem, vill vi så klart göra det, säger Niklas Dahlqvist, projektledare för gay.se.

"Kanske inte så gynnsam"

Just nu ligger det på en konstnärs bord att ta fram en prototyp på sexleksaken som ska likna Rysslands ledare. Och intäkterna ska gå till Gayrussia.ru som kämpar för att motverka homofobi och för möjliggörandet av Pride-firande i Ryssland. Men RFSLs förbundsordförande Ullrika Westerlund menar att man måste vara försiktig men den här sortens kampanjer.

– Det är viktigt att tänka på stämningen som finns i Ryssland. Det finnas en bred uppfattning hos befolkningen att man är under attack av västvärlden och att vi försöker tvinga på dem våra värderingar. Den retoriken är kanske inte så gynnsam för utvecklingen för ryska HBTQ-personer, säger hon.

Vad är det viktigaste att uppmärksamma gällande Rysslans ställning mot homosexuella?

– Framför allt att sexuell läggning inte är ett val och det är inget som någon annan ska kunna bestämma är rätt eller fel. Det är viktigt att komma ihåg att alla inte har det lika lätt som i Sverige, Sverige är ändå rätt öppet när det kommer till HBTQ-frågor, säger Niklas Dahlqvist.

Hur tror du att Putin–buttplugen kommer att mottas i Ryssland?

– Förhoppningen är att det kommer att väcka tankar kring hur HBTQ–personer i Ryssland behandlas i dag och att det i förlängningen leder till en förändring. Rysslands behandling mot homosexuella strider mot de mänskliga rättigheterna och det här är ett viktigt projekt som förhoppningsvis ger positiva följder, säger Niklas Dahlqvist.

Silikon eller gummi

Liknande produkter har tidigare tillverkats men de har inte varit funktionella. Niklas Dahlqvist säger att deras Putin-buttplug ska tillverkas i antingen silikon eller gummi och vara helt funktionell. Men det är inte alla som är lika entusiastiska till idén. RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund säger att hon förstår var tanken kommer ifrån med att det kan få motsatt effekt.

– Generellt förespråkar de ryska aktivister som vi har kontakt med till försiktighet och att man ska hålla ett respektfullt tonläge. När man gör kampanjer som man sprider i sociala medier är det väldigt lämpligt att man inte är hånfull och gör saker som kan uppfattas som allmänt mot Ryssland, det kan slå tillbaka på ett sätt som man kanske inte hade tänkt, säger hon.

Axel Brantemo
Axel Brantemo

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER