Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nyhus (S) polisanmäls
efter tjänsterbjudandet

S-pampen Johan Nyhus har polisanmälts på grund av att han erbjöd Theo Papaioannou en tjänst i överförmyndarnämnden.

I motprestation ville han att Vägvalets partiledare skulle rösta för den rödgröna budgeten i Göteborg, vilket GT tidigare avslöjat.

Anmälaren är advokaten Hans-Elof Olsson – han vill se en polisiär utredning om det som skett verkligen är lagligt.

– Om man rättsligt prövar ett telefonsamtal borde man väl rimligtvis pröva det som är fakta, att Martin Wannholt blev köpt på förra fullmäktigemötet av Vägvalet, säger Johan Nyhus när GT konfronterar honom med anmälan.

GT kunde den 14 november avslöja att Vägvalets partiledare Theo Papaioannou erbjöds en plats i den välbetalda överförmyndarnämnden – i motprestation ville Socialdemokraterna att han skulle rösta på den rödgröna budgeten i Göteborg.

Det var Johan Nyhus (S) som förde samtalet med Theo Papaioannou som nekade.

Nu har Johan Nyhus polisanmälts på grund erbjudandet. Det är advokaten Hans-Elof Olsson, som varit verksam i mer än 40 år hos toppfirman Mannheimer Swartling Advokatbyrå som anmält S-pampen.

Förenligt med lagstiftningen?

– Jag läste den artikel som de här tre professorerna skrivit i GP i dag och det jag har gjort är att jag gjort en polisanmälan. Jag har begärt att polisen ska utreda om de faktiska omständigheterna, så som de beskrivs i den här artikeln, är korrekta. Och om de är korrekta då bedöma om detta är förenligt med den lagstiftning vi har, säger Hans-Elof Olsson till GT.

Polisanmälan mejlades in till polismyndigheten vid lunchtid på torsdagen men än har ingen återkoppling skett från polisens sida.

Du är själv advokat, vad kan det handla om för brott?

– Det enda jag gör nu är att jag kan bekräfta att jag gjort en polisanmälan och vad den då innehåller. Sen får vi se vad polis och åklagare kommer fram till. Jag har inte någon kommentar därutöver, säger Hans-Elof Olsson.

Debattartikeln i GP som han pratar om är signerad professorerna Peter Esaiasson, Mikael Giljam och Bo Rothstein. De ställer sig samma fråga som advokaten som nu anmält Johan Nyhus: Är erbjudandet om en överförmyndartjänst i utbyte mot en budgetröst inom lagens gränser?

"Ser inte skillnaden"

När GT berättar för Johan Nyhus om att han polisanmälts är det nyheter för honom.

– Jag har väldigt svårt att se att det skulle finnas något i deras påstående som skulle vara olagligt. Jag tror att det finns många exempel runtom i Sverige, framför allt efter det val vi har haft, där man har förhandlat. Och som politiker förhandlar man om politik och man förhandlar om poster, säger han till GT.

Johan Nyhus fortsätter sedan med ett mothugg – riktat mot Vägvalet och Martin Wannholt.

– Jag tycker också att man ska fundera på att förra fullmäktige, här i salen, så köpte ju då Theo och Vägvalet Martin Wannholt. Han fick ju en kommunalrådspost för det. Jag vet inte vad skillnaden är i så fall.

Han fortsätter med att meddela att han absolut inte är emot en rättslig prövning, men att man då bör tänka på mycket annat spel som pågår i maktens korridorer i Göteborg.

Uppmanar till fler anmälningar

– Om man rättsligt prövar ett telefonsamtal borde man väl rimligtvis pröva det som är fakta, att Martin Wannholt blev köpt på förra fullmäktigemötet av Vägvalet.

Tänker du anmäla det?

– Nej, det tänker jag inte göra, men det kan jag uppmana andra att göra, säger Johan Nyhus.

Polisens presstalesman, Peter Adlersson, kan inte se att anmälan granskats ännu och kan därmed inte meddela på vilken avdelning anmälan hamnat.

– Den lär gå genom utredningsenheten eller ligga hos krimjouren, men i nuläget kan jag inte se att anmälan granskats av oss, säger han till GT.

Här kan du följa GT:s liverapport om den fortsatta dramatiken under fullmäktigemötet i Göteborg.