Irene Bjoröy Wiig är ansvarig på djurhemmet i norska Bergen som tog in kattungarna. Foto: FacebookIrene Bjoröy Wiig är ansvarig på djurhemmet i norska Bergen som tog in kattungarna. Foto: Facebook
Irene Bjoröy Wiig är ansvarig på djurhemmet i norska Bergen som tog in kattungarna. Foto: Facebook
Kattungarna var bara ungefär tio dagar gamla. Foto: FacebookKattungarna var bara ungefär tio dagar gamla. Foto: Facebook
Kattungarna var bara ungefär tio dagar gamla. Foto: Facebook

Nyfödda kattungarna hittades i plastpåsar

Publicerad

En bil körde nästan över kattungen.
Då upptäckte föraren plastpåsarna i vägrenen.

Någon hade lämnat katterna att dö över natten.

"Av alla oansvariga sätt att behandla djur så är detta bland det värsta", skriver Irene Bjoröy Wiig.

Det var under natten till lördagen som en bil gjorde den fruktansvärda upptäckten. I två plastpåsar hade någon lämnat tre små levande kattungar, omkring tio dagar gamla.

Nu har Irene Bjoröy Wiig, ansvarig för djurhemmet i norska Bergen som tog emot kattungarna, reagerat starkt på händelsen.

– Lyckligtvis var inte väskan knuten, så två av dem hade krupit ut i blindo och kommit ut på vägen, berättar hon för norska TV2.

I ett inlägg på Facebook berättar hon om händelsen, och vill uppmuntra till en ansvarsfull djurhållning. 

"Vi lever i ett modernt samhälle, där det är en självklarhet att vårda våra djur. Att skaffa katt måste vara genomtänkt på alla sätt. Kastrering och id-märkning är också en självklarhet. Här ser vi resultatet av en ansvarslös djurhållning. Kattungar föds, och folk gör sig kvitt dem på alla olika sorters grymma sätt", skriver hon i det uppmärksammade inlägget.

Ett stort mörkertal

https://www.facebook.com/DyrebeskyttelsenBergen/photos/a.699662320062526.1073741878.150326461662784/2046820818679996/?type=3

I en intervju med TV2 berättar Irene Bjoröy Wiig att det finns ett stort mörkertal i frågan om vilka kattungar som får ett hem, och vilka som går mörka öden till mötes.

– Det finns ett stort mörkertal här, men det uppskattas att det föds 60- till 70 000 kattungar årligen. Det finns hem till bara en tredjedel av dem.

Lyckligtvis kunde dessa tre omhändertas av Irenes djurskyddsförening.

Inlägget på Facebook avslutar hon med en stark uppmaning:

"Alla måste göra sitt för att hjälpa till att få ner beståndet av oönskade kattungar och katter, som måste lida på alla otänkbara sätt. Av alla oansvariga sätt att behandla djur så är detta bland det värsta", skriver hon.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER