Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nybyggda stadshuset i Kungsbacka hade brister

Det nybyggda stadshuset i Kungsbacka hade brister, enligt facket. Bilden är en arkivbild av Kungsbacka. Foto: HENRIK JANSSON

För en vecka sedan invigde stadshuset i Kungsbacka sina nya lokaler. 

På fredagen begärde facket skyddstopp – mötesrummen var inte säkra för socionomer då de lätt kunde låsas av misstag och försvåra att fly från hotfulla situationer, skriver SVT Nyheter Halland. 

Nu ska handtagen bytas ut efter ett möte mellan parterna. 

På tisdagen i förra veckan så var det dags att inviga de nya lokalerna i Kungsbackas stadshus. 

Då gjorde också facket en skyddsrond av lokalerna och reagerade på mötesrummen som används av socionomer. 

Facket ansåg att det var för enkelt att låsa dörrarna, också av misstag. Något som försvårar att kunna lämna rummet om en hotfull situation skulle uppstå, skriver SVT Nyheter Halland.  

De begärde direkt ett skyddsstopp och på fredagen var det inga besök till socionomer.

Delade meningar om säkerheten 

På måndagen hölls ett möte där kommunen, facket och Arbetsmiljöverket deltog. Där togs beslutet att alla handtagen ska bytas ut till sådana som inte går att låsa alls.

Kungsbacka kommun tycker det försämrar säkerheten. 

– Vi ser ju att vi kanske snarare sänker säkerheten med den här åtgärden. Men finns det en känsla av otrygghet så lyssnar vi på våra skyddsombud, säger Maria Christiansson som är verksamhetschef på Individ- och familjeomsorg på Kungsbacka kommun, till SVT Nyheter Hallans. 

SVT skriver att facket å sin sida i stället menar att byta ut handtagen gör det säkrare för medarbetarna.

De tycker också att situationen inte hade behövt uppkomma om kommunen tidigare hade tagit hänsyn till hur socionomernas arbetssituation ser ut.