Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya vargattacker – dödade elva får

Vargarnas hemliga liv avslöjat på film
Genrebild. Fler får har dött efter vargattacker.
Foto: KLEJBUK SZCZEPAN / ADOBE STOCK
Genrebild.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Ytterligare elva får har dödats efter en vargattack – den här gången på Tjörn. 

Enligt länsstyrelsen kan det röra sig om samma varg som har dödat 25 får på Orust den senaste månaden. 

– Det är elva djur som är döda där och angreppssättet är väldigt likt det som varit på Orust, säger Anita Bergstedt chef på Länsstyrelsens viltenhet till P4 Göteborg

Allt började på en fårfarm i Orust kommun natten mellan den 4 och 5 juli. Fem får dog och länsstyrelsen misstänkte att de dött efter en hundattack, men efter att ytterligare en fårfarm drabbats bara två veckor senare blev det tydligare – det handlade om ett ”mer klockrent vargangrepp”. 

Efter fyra attacker och 25 döda får, samtliga på Orust, beslutade länsstyrelsen att vargen ska skjutas. 

”Länsstyrelsen bedömer att risken för fortsatta angrepp är stor, så länge vargen är kvar på ön. Andra åtgärder än skyddsjakt bedöms inte vara rimliga att genomföra på kort tid”, skrev de i tisdagens pressmeddelande.

Men bara några dagar efter beslutet slog vargen till igen – den här gången på grannön Tjörn.

Unghane från Västmanland

Vargattacken inträffade i närheten av Kållekärr på Tjörn, mellan den 28 och 29 juli. 

– Det är elva djur som är döda där och angreppssättet är väldigt likt det som varit på Orust. Så vi tror att det är samma varg. Vi har tagit DNA-prov som vi skickar in nu, så får vi se om det ger svar. Det är alltid svårt att analysera salivprov, säger Anita Bergstedt till P4 Göteborg. 

DNA-prov visar att vargen på Orust är en unghane från Västmanland. Skyddsjakten på den vargen får pågå till och med den 15 augusti. 

– Unga vargar flyttar hemifrån till våren för att hitta ett eget revir och en partner. När de blir ensamma och unga, så är det väldigt svårt för vargen att ta älgar till exempel och då är det klart, hittar man får så är de ännu enklare, säger Bergstedt till P4.

Målaren Conny Andersson berättar att han "slet upp kameran och började filma", vargen som i hög fart tog sig an cykelbanan.