Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya vädervarningen: Kraftigt snöfall på väg

Lager på lager, feta salvor och extra sulor. Så klarar du av kylan bäst.
SMHI har utfärdat en klass 1 varning för snöfall i Halland Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Regnet ska övergå till blötsnö och sedan snö.Foto: SALVATORE DI NOLFI / AP KEYSTONE

Under eftermiddagen och kvällen drar ett nederbördsområde in över Västsverige och främst Halland.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall.

– Det börjar som regn och övergår i blötsnö när temperaturen sjunker övergår det i snö, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm.   

Under eftermiddagen kommer molnigheten öka successivt över Västsverige och under kvällen börjar det falla nederbörd, främst över Halland.

– Det blir under sen eftermiddag eller början av kvällen, det är svårt att säga ett exakt klockslag. Det börjar som regn och övergår i blötsnö när temperaturen sjunker övergår det i snö, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm och fortsätter:

– Det är främst i Halland. Inte vid kusten utan ett par mil inåt land, där finns det en vädervarning och det väntas komma mellan en och fem centimeter blötsnö. 

SMHI har med anledning av snöfallet utfärdat en klass 1-varning, det innebär att det väntas komma fem millimeter eller mer under sex timmar. 

Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm. Foto: STORMGEO

Meteorologen: ”Ta som en påminnelse” 

Det finns då också risk för halka på vägarna med anledning av den kraftiga nederbörden.

– Det har inte varit någon snö på ett tag nu och nu kommer det ganska mycket på kort tid. Det är inte så att vi tror att det lamslår samhället men att man kan ta det som en påminnelse att ta lite mer tid på sig på morgonen, säger Tora Tomasdottir.

Längre norrut mot Göteborg med omnejd kan det komma en liten mängd snö men inget som kommer att lägga sig.

– I morgon på dagen kommer det att vara klart och ganska kallt, framför allt i Dalsland där det kan hålla sig under nollan under hela dagen. 

Risk för halka efter snön 

Under tisdagen kan det bli ytterligare väderproblem i Halland efter snöfallet.

– I övriga området så kommer det nog hålla sig på ett par plusgrader men sen sjunker temperaturen när solen går ner och då kan det bli rätt halt på tisdagskvällen. 

När nederbördsområdet senare drar vidare väntar ytterligare ett par dagar med stora solchanser i Västsverige. 

– Fram till på fredag ungefär kommer det vara övervägande klart och halvklart när en del moln passerar. Sen ökar molnigheten på och från helgen början av nästa vecka ser det ut att bli ordentlig nederbörd, men då i form av regn, säger Tora Tomasdottir. 

SE MER: Det här betyder vädervarningarna

Det finns tre klasser av varningar.