Stormen Dennis hann knappt dra förbi innan nya vädervarningar kom in över Väst- och Sydsverige. SMHI har klass 1-varningar utfärdade för mycket hårda vindbyar och klass 1-varningar för höga flöden. Över Skagerrak och Kattegatt ligger klass 1-varning för kuling.
I Hallands län, i Sjuhäradsbygden och i Norra Västergötland är det klass 2-varningar för höga flöden.
”Mycket höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vart tionde år och vart femtionde år. Översvämningsproblem på utsatta ställen”, beskriver SMHI en klass 2-varning.
Räddningstjänst i stabsläge
För räddningstjänsten Södra Älvsborg, som arbetar i Sjuhäradsområdet, har det varit en slitsam måndag.
– Vi är i stabsläge. Viskan stiger kraftigt, säger Jan Kuusisto, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.
På kvällen när vattnet börjat sjunka något kunde räddningstjänsten avsluta stabsläget.
Några mil västerut, vid Fiskehamnen i Göteborg, steg vattennivåerna rejält på måndagen. Där jobbar Daniel Munther, som plaskat omkring på parkeringen.
– Så fort vi öppnar en dörr så forsar det in vatten, det är knappt så gummistövlarna är tillräckligt höga, säger han.
Kaos i Uddevalla
När regnet drar in över Västsverige är Uddevalla alltsomoftast en av de städer som drabbas hårdast. Så också den här gången.
Bärgaren Ingvar ”Bamse” Wiik rapporterade vid 12-tiden från en parkering:
– Jag sitter i hjullastaren och kör, och skjutsar ut folk som ska hämta sina bilar. Det är 30 bilar på kanten av parkeringen och ungefär en halvmeter vatten.
Samtidigt som ”Bamse” beskriver situationen skickar han ut order till förbipasserande:
– Nu kom en Saab och ställde sig där.
– Nu står han fast där.
– Fick han i gång sin Volvo?
”Kul att det händer något extra”
David Bark var en av dem fick evakueras av ”Bamse”. Han hade slutat jobbet på restaurang Alex Gastronomi vid hotell Riverside.
– Det var väldigt mycket vatten framför byggnaden och runtom på gatorna och parkeringen, säger han.
Det gick inte att ta sig över vägen så i stället fick David och några personer till ställa sig på traktorskopan.
– Det var väldigt roligt. Det var stabilt och kändes säkert. Kul att det händer något extra en vanlig måndag, tycker jag, säger han.
Det blev en 150 meter lång färd innan de kunde kliva av. Davids bil stod säker på torr mark, men omringad av vattnet, så han fick ta sig hem på annat sätt.
Bastionsgatan som stängdes av redan i helgen beräknas vara avstängd även under måndagen med anledning av översvämningarna. Uddevalla kommun uppmanar bilister att inte köra i de centrala delarna av staden.
– Vi kan ju inte stoppa havet så vi stänger av vägarna, säger Fredrik Stengavel, gatu- och parkchef i Uddevalla kommun.
Till Bohusläningen säger han:
– Det har börjat komma in vatten på Junogatan och Göteborgsvägen också och vattnet bara stiger. Kampenhof och två parker är också helt översvämmade. Det är extremväder. Det är betydligt högre vattennivåer än efter förra stormen.
Sedan måndagseftermiddagen är också pendelparkeringen vid Eriksdal i Kungälv avstängd till följd av översvämning, skriver Kungälvs-Posten.
Läget var kritiskt vid Ätran
I Svenljunga har bron över Ätran stängts av på väg 156. Bron stängdes av vid 19-tiden och är fortfarande avstängd på måndagseftermiddagen.
Bron väntas kunna öppnas för trafik igen först på tisdagseftermiddagen, enligt Trafikverket.
”Ätran har passerat kritiskt läge (142,5 meter över havet). Vi har höjt vår beredskap”, skriver Svenljunga kommun på sin hemsida.
Läget är förbättrat på tisdagsmorgonen, uppger räddningstjänsten.
– Vattnet har sjunkit undan lite, läget är stabilt. Vi är på plats för att kontrollera våra pumpar, säger Per Fägersten, inte befäl vid räddningstjänsten.
Ovädret gjorde också att tåg ställdes in på flera sträckor. Sträckorna som berörs är Varberg-Borås, Herrljunga-Borås, Herrljunga-Vänersborg, Håkanstorp-Gårdsjö och Uddevalla-Strömstad.