Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya uppgifter: Saliba erkänner trippelmord

Mark Saliba är dömd till livstids fängelse för trippelmordet i Uddevalla.
Två unga män och en kvinna sköts ihjäl i Uddevalla i mars år 2015.Foto: ROBIN ARON

Mark Saliba hävdar att han ensam utfört de trippelmord i Uddevalla som han dömts för tillsammans med sin bror Martin Saliba.

Det framgår av Martin Salibas resningsansökan till Högsta domstolen. 

Erica Sommerfors är Mark Salibas advokat:

– Min klient hänvisar till det som står i resningsansökan, säger hon.

Martin Saliba och hans bror Mark Saliba är dömda till livstid för morden två unga män och en ung kvinna i Uddevalla år 2015.

Martin Saliba menar dock att han är oskyldigt dömd och vill ha en ny rättegång. Det uppgav hans advokat Björn Hurtig för Ekot på måndagen.

– Vi begär att Högsta domstolen ska riva upp, eller ogiltigförklara, den fällande domen som just nu finns mot vår klient och då låta hovrätten ta om målet, sa Hurtig till Ekot.

– Vi har ny bevisning. Hade hovrätten haft kännedom om de sakerna som vi nu påpekar så är sannolikheten stor för att rätten skulle kommit fram till en annan slutsats.

Erkänner trippelmord

Martin Saliba har nu lämnat in en resningsansökan till HD. Den innehåller bland annat redogörelser från båda bröderna, men där Mark Salibas redogörelse är helt ny. 

I resningsansökan framgår det att Mark Saliba hävdar att han ensam utfört trippelmordet, vilket Bohusläningen var först med att rapportera.

Mark Salibas advokat, Erica Sommerfors:

– Min klient hänvisar till det som står i resningsansökan, säger hon.

Vad innebär det straffrättsligt för din klient?

– Mark är redan dömd, så det innebär inget straffrättsligt. Han kan inte få mer än livstid. 

Att Mark Saliba inte lämnar uppgifterna förrän nu "tarvar inte någon kommentar", står det i Martin Salibas resningsansökan.

Erkännandet kan få desto större betydelse för Martin Saliba, om HD skulle bevilja resning.

Riskerar dödsstraff

Strax innan livstidsdomen föll i hovrätten flydde Martin Saliba till Libanon, som saknar överlämningsavtal med Sverige. 

Men Sverige efterlyste honom via Interpol, och han greps av libanesisk polis i oktober 2016. Han står nu inför rätta i Libanon för morden i Uddevalla.

Skulle han befinnas skyldig, riskerar han att dömas till dödsstraff.

Martin Saliba flydde till Libanon, strax innan livstidsdomen föll i hovrätten, Foto: ARKIV

I förhör som genomförts av libanesiska rättsinstanser, har Martin Saliba tidigare pekat ut sin bror som skydig till trippelmordet.

Martin Saliba hävdar tydligt i polisens och tremannarådets (en libanesisk åklagarkommitté) förhör att det inte var han som som höll i vapnet och att han befann sig en bit bort från brottsplatsen. 

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android