Bussolyckan inträffade i april i fjol. Nu har det kommit fram nya uppgifter kring vad som hände. Foto: NISSE SCHMIDT/TT NYHETSBYRÅNBussolyckan inträffade i april i fjol. Nu har det kommit fram nya uppgifter kring vad som hände. Foto: NISSE SCHMIDT/TT NYHETSBYRÅN
Bussolyckan inträffade i april i fjol. Nu har det kommit fram nya uppgifter kring vad som hände. Foto: NISSE SCHMIDT/TT NYHETSBYRÅN
Blommor och tända ljus utmed vägen där tre personer miste livet. Foto: NISSE SCHMIDT/TT NYHETSBYRÅNBlommor och tända ljus utmed vägen där tre personer miste livet. Foto: NISSE SCHMIDT/TT NYHETSBYRÅN
Blommor och tända ljus utmed vägen där tre personer miste livet. Foto: NISSE SCHMIDT/TT NYHETSBYRÅN

Nya uppgifter kring bussolyckan i Sveg

Publicerad

Polisen har kommit fram till att chauffören inte körde för fort vid den tragiska bussolyckan i april förra året då tre ungdomar från Skene omkom, skriver Aftonbladet. 

Det var heller inte funnits några hål i vägen – något bussbolaget tidigare hävdat.

– Det har inkommit väldigt mycket uppgifter som vi vill höra chauffören om, säger kammaråklagare Mikael Bäckström, till tidningen.

Det som återstår i utredningen efter den tragiska bussolyckan den 2 april i år där tre ungdomar från Skene miste livet är ett sista förhör med chauffören som körde bussen.

Mannen är fortfarande skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden, för vållande till annans död, vållande till kroppsskada samt vårdslöshet i trafik.

– Polisens utredare från Östersund kommer åka ned till chaufförens hemort och hålla förhör, tillsammans med hans försvarare. Så fort jag får det förhöret kommer jag gå igenom utredningen och se om vi går vidare med ärendet, om det ska kompletteras eller om vi lägger ned, säger åklagaren Mikael Bäckström, till Aftonbladet.

 

LÄS MER: Jenny förlorade sin son i tragiska bussolyckan 

 

Chauffören är skäligen misstänkt för vållande till annans död, vållande till kroppsskada samt vårdslöshet i trafik.Foto: NISSE SCHMIDT/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vägen orsakade inte olyckan

Åklagaren berättar för Aftonbladet att nya uppgifter visar att chauffören inte körde för fort vid olyckstillfället. Polisen har tagit hjälp av specialister i Tyskland för att få fram mer detaljerad data från bussens färdskrivare.

Åklagaren har också kommit fram till att olyckan inte orsakats av vägen.

– Vägen är, i det här sammanhanget, utan anmärkning. Sedan kan man så klart som privatperson alltid ha synpunkter på vägens standard, men det finns ingenting i vägens skick eller förhållanden som ger en förklaring till olyckan, säger han till Aftonbladet. 

Bussföretaget har tidigare sagt att chauffören tappat kontrollen på grund av vägens skick. 

Det är oklart när och om åklagaren väljer att väcka åtal mot chauffören.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER