Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya trenden: Betting på ungdomarnas slagsmål

Anders Cronehag, kommunpolis i Borås, varnar för fenomenetFoto: Polisen
Borås centrum.

Ungdomar i Västsverige deltar i våldsamma slagsmål på offentliga platser.

Dessa filmas och läggs sedan ut på sociala medier, så som Instagram.

Nu varnar polisen för fenomenet och vädjar till föräldrarna att vara uppmärksamma.

– Det är synnerligen olämpligt, kan gå illa och få fruktansvärda konsekvenser, säger Anders Cronehag, kommunpolis i Borås.

De senaste veckorna har polisen i Borås blivit varse om ett fenomen där ungdomar under organiserade former samlas i stora grupper för att slåss.

De våldsamma slagsmålen filmas och läggs sedan upp på Instagram, något som Borås-Tidning tidigare skrivit om.

BT har tagit del av filmsekvenser från slagsmålen, där deltagarna kan ses dela ut hårda slag mot varandras huvuden. I ett av filmklippen slås en av ungdomarna till marken innan något som kan liknas vid en domare avbryter matchen.

Anders Cronehag, kommunpolis i Borås, känner väl till fenomenet och sedan de första tipsen kom om slagsmålen har polisen lyckats avbryta tre av dem.

Grupperingar om 50 ungdomar

Väl på plats möts polisen av ett stort antal ungdomar, berättar Cronehag:

– När vi kommer har de avbrutit de håller på med och sprungit därifrån. Senast i söndags befann de sig i ett garage och då var det ett femtiotal ungdomar på platsen, som sedan sprang åt alla håll, säger han.

Slagsmålen följer ett tydligt mönster och polisen varnar nu för de konsekvenser de kan få.

– I stora drag är det två stycken som slåss i en ring och sen står de andra runt och bildar ring. Det är synnerligen olämpligt, kan gå illa och få fruktansvärda konsekvenser, säger Cronehag.

Anders Cronehag menar att fenomenet är riskabelt, farligt och att ungdomarna inte förstår konsekvenserna – förräns det är försent. 

– Än så länge har ingen anträffats skadad, men det är bara en tidsfråga om man fortsätter med det här. Det är inte som på film att man reser på sig och borstar av sig, utan det här kan få väldigt allvarliga konsekvenser, säger han.

Oklart om det är olagligt

Huruvida fenomenet är olagligt eller inte är inte helt klarlagt, detta eftersom att slagsmål per se inte är olagligt om samtycke förekommer mellan deltagarna, ett samtycke som Cronehag inte är så säker på existerar i samtliga fall.

– Det kan föreligga brottslighet, för här bankar man på varandra ganska ordentligt med handskar och praxis är att ringa misshandel kan ske på ansvarsfri grund, men misshandel av normalgraden inte gör det. Min bedömning är att det här mycket väl kan röra sig om misshandel, baserat på vad jag har sett och att det inte är fråga om samtycke.

 

 

Dessutom har polisen fått indikationer på att det kan förekomma spel i samband med slagsmålen.

– Det som är helt klarlagt är att det rör sig om ordningsstörning. Är det dessutom så  att det förekommer spel på de här fighterna, vilket vi har fått indikationer på, så är det definitivt brottsligt, säger Cronehag.

Polisen vädjar till föräldrarna

Nu vädjar polisen till ungdomarnas föräldrar, innan det är ”för sent”.

– Föräldrarna spelar en oerhört viktig roll i det här. Deras barn utsätter sig för en enorm fara genom att hålla på med det här. Jag tycker att man får ha lite koll och är det så att man ser att något är på gång så får man ta sitt vuxenansvar och se till att avbryta det här, säger Anders Cronehag och tillägger.

– Har man behov att göra sig av med energi finns det alldeles utmärkta idrottsföreningar där man kan utöva kampsport eller boxning under ordnade former.

Fenomenet är inte bara begränsat till Borås, utan förekommer även på andra platser.

Inbjudan spreds inför lovet

I Varberg har det vid ett par tillfällen hänt att ungdomar sammankallats via sociala medier för att slåss.

För ett par veckor sedan, alldeles före novemberlovet, spreds inbjudan bland elever på gymnasieskolan Peder Skrivares skola.

– Rektorer och biträdande rektorer fick nys om det här och kunde ingripa. Vid båda tillfällena kunde de avvärja att något hände. Vi har också haft samtal med de elever som identifierats som kärnan i detta. Vår bedömning är att det nu verkar ha dött ut, säger Maria Gustafsson, gymnasiechef på Peder Skrivares skola.

Rektorn ser allvarligt på fenomenet

Hon säger att hon ser mycket allvarligt på fenomenet.

– Det är inte lätt att svara på varför det uppstår. Det kan handla om ungdomligt oförstånd. Om nyfikenhet, att det ska hända något. Jag tror inte att uppsåtet från ungdomarnas sida är så allvarligt som resultatet faktiskt kan bli, säger Maria Gustafsson.

Hon betonar vikten av att ha en god relation med eleverna så att de känner trygghet och ansvar när deras kamrater är ute på tunn is.

– När det händer saker som är i gränslandet för vad man får göra eller inte, då får vi reda på det. Det finns alltid personer som känner att ”det här är inte rätt” och berättar för oss vuxna. Jag är tacksam för att det förtroendet finns. Det är ett gott tecken, konstaterar Maria Gustafsson.