Schejk Abdulkadir Mumin bodde under tio år i Göteborg och verkade som ledande religiös profil på en moské i Gamlestan.
Schejk Abdulkadir Mumin bodde under tio år i Göteborg och verkade som ledande religiös profil på en moské i Gamlestan.

Nya terrorledaren bodde i Sverige

Publicerad

GÖTEBORG. Schejk Abdulkadir Mumin bodde under tio år i Göteborg och verkade som ledande religiös profil på en moské i Gamlestan.

I dag är han en ledare inom islamistiska gruppen al-Shabaab - som ingår i al-Qaidas terrornätverk - och eftersökt av brittiska säkerhetstjänsten.

- Vi ska föra heligt krig dubbelt så hårt och övermanna våra fiender, sa han enligt nyhetsbyrån Reuters vid sitt första framträdande.

Nu visar GT:s granskning att det var i Göteborg som terrorledaren förvandlades från moderat muslim till terrorledare.

Efter Usama bin Ladins död i maj 2011 gav den somaliska islamiströrelsen al-Shabaab sitt helhjärtade stöd till den ökände terroristledaren.

al-Shabaab-ledare hade länge haft kopplingar till al-Qaida, bland annat genom träning hos terrorgruppens läger i Afghanistan och Pakistan.

Men i februari 2010 blev de officiellt en del av al-Qaida, vilket de tillkännagav med pressmeddelande, via radiosändningar i Somalia och Youtube-klipp.

- Vi kommer aldrig avvika från Usamas väg, och vi ska fortsätta heligt krig tills vi får smaka döden som vår broder Usama, eller tills vi segrar och styr hela världen, sa schejk Abdulkadir Mumin när al-Shabaab talade efter bin Ladins död, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Det var Mumins första framträdande som propagandageneral för al-Shabaab.

Hittade samband

I samband med efterarbetet till boken "Jihad-svenskarna i de islamistiska terrornätverken" upptäckte den svenska journalisten och författaren Magnus Sandelin ett samband mellan al-Shabaab-ledaren och Göteborg. Mumin hade bott i och varit en profil bland militanta islamister i Västsverige.

- Jag fick tips av två oberoende källor om den här starka kopplingen mellan al-Shabaab och Göteborg. När det visade sig stämma kändes det som en riktigt intressant nyhet, säger Magnus Sandelin.

Abdulkadir Mumin ska ha flyttat till Göteborg under första delen av 1990-talet, från regionen Puntland i Somalia. Han bodde under närmare ett decennium i en lägenhet i Hjällbo - tillsammans med sin fru och sin unga dotter.

Allt mer radikal

En källa nära Mumins umgängeskrets berättar för GT om hans radikalisering i takt med besöken i Bellevuemoskén. En källa som inte vill framträda med namn av rädsla för hämndaktioner mot hans familj i Afrika från terroriststämplade al-Shabaab.

- De skulle kunna döda mina vänner och familj för att hämnas, säger han till GT.

- Jag lyssnade på hans föreläsningar i början, men han blev allt mer radikal. Han hade extrema åsikter och en väldigt fyrkantig världsbild som inte passar in i islam. Det kändes som att han var en tickande bomb, man visste inte var han skulle sluta, säger GT:s källa.

"Ville känna samhörighet"

Den Abdulkadir Mumin som omgivningen lärt känna blev där som förbytt.

- Han var väldigt tystlåten och ensam först. Jag tror att han blev så extrem för att han hade behov av att känna till­hörighet till en grupp. Som när osäkra personer går med i kriminella gäng, säger källan.

Ett norskt tv-team med dold kamera blev under ett grävande reportage hänvisat till Mumin av Bellevuemoskén när de ställde frågor om könsstympning.

- Han sa då att han skulle könsstympa sin dotter, säger journalisten Magnus Sandelin.

Filmklippet där schejk Mumin pratade om att könsstympa sin dotter sändes i SVT, vilket snabbt innebar att han inte längre kunde ge uttryck för sina extrema åsikter i Göteborg.

- Han blev rädd att de sociala myndigheterna skulle ta hans dotter, så de flyttade till London, säger en person i hans tidigare bekantskapskrets.

Återvände till Göteborg

Flytten från Sverige skedde någon gång under 2003 - men Mumin återvände vid ett flertal tillfällen till Göteborg för att föreläsa här.

Enligt uppgifter till GT är han nu nästan 60 år gammal, men det finns inga spår av honom i folkbokföringen.

I London rörde sig Abdulkadir Mumin i extrema islamistiska kretsar, bland annat med al-Qaida-profilen Mozzan Begg, som pekats ut som en hjärna bakom terrornätverkets läger i Afghanistan och som i tre år hölls fången på Guantanamo Bay av USA.

Men snart blev Mumins situation ohållbar även i England. Enligt en artikel i Militant Leadership Monitor beskrev Mumin den brittiska säkerhetstjänstens bevakning av honom som orsaken till flytten hem till Somalia någon gång under 2010.

Mumin blev talesman

Efter en period av total tystnad framträdde Mumin i början av 2011 för första gången som officiell representant för al-Shabaab, nu i hemlandet.

Sedan dess har han blivit en av organisationens mest frekventa talesmän och hyllade exempelvis sammanslagningen med al-Qaida i februari 2012.

- Vår förening innebär att vi kan bekämpa våra fiender, de otrogna, var de än är, sa schejk Abdulkadir Mumin om sammanslagningen, enligt brittiska The Daily Mail.

Flera afrikanska medier rapporterade om hur Mumin i månadsskiftet augusti/september i fjol delade ut kalasjnikov-gevär, handgranater och minor till 17-åringar som vunnit en koranläsningstävling i Mogadishu.

- Vi vill att barnen ska försvara sitt land och religion...så bara ta dessa vapen, sa han vid tillfället enligt Raxaneeb.com.

Vid upprepade tillfällen via al-Shabaab-vänliga radiostationer och offentliga möten har han även uppmuntrat alla somalier att gå ut i heligt krig.

- Män och kvinnor, köpmän och intellektuella, måste ta upp sina vapen, sa han enligt en artikel från nyhets­byrån AFP den 13 april 2012.

I maj 2010 bekräftade kommissarie P-O Hellqvist vid säkerhetspolisen i Göteborg att pojkar från Göteborgsområdet rest till Somalia.

- Men vi vet inte vad de gör där, sa han då.

Då hade redan fem ungdomar med svenska pass och somalisk bakgrund dödats i strid - efter att ha värvats till det heliga kriget i hemlandet.

Den 22 juli 2009 avbröts ett tal av Somalias justitie­minister Abdirahman Janaqoo av anhängare till al-Shabaab - i Bellevue­moskén. Men den somaliska regeringen är inte al-Shabaabs enda fiender. Ett av de främsta målen för deras våldsvåg är att hämnas mot länderna som lagt sig i inbördes­kriget.

Kenya är huvudfiende

Och där är Kenya huvud­fienden.

- Nu har deras land blivit tillåtet för oss. Om du vill ha rikedomar, köp ett vapen, attackera Kenyanerna, invadera deras land och ta det heliga krigs­bytet från dem. Blir du dödad är du en martyr, sa han i oktober 2011, enligt nyhets­sidan Somaliareport.com.

För några veckor sedan rapporterade nyhetsbyrån AFP att al-Shabaab avrättat tre personer som påstods arbeta för västerländska underrättelsetjänster i Somalia.

- Den organisationen är det absolut mest extrema du kan tänka dig, säger GT:s källa i Abdulkadir Mumins närhet.

Louise Lindell

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER