Skapelsen i kanalen är preparerad med flera kilo fågelfrön – men fåglarna lyser med sin frånvaro.Skapelsen i kanalen är preparerad med flera kilo fågelfrön – men fåglarna lyser med sin frånvaro.
Skapelsen i kanalen är preparerad med flera kilo fågelfrön – men fåglarna lyser med sin frånvaro.
Efter att den första snösnoppen borstats bort skapades en enorm kopia på Askimsviken.Efter att den första snösnoppen borstats bort skapades en enorm kopia på Askimsviken.
Efter att den första snösnoppen borstats bort skapades en enorm kopia på Askimsviken.
Mikael Garderud matchar den nya snösnoppen – och snippan – med sin halsduk.Mikael Garderud matchar den nya snösnoppen – och snippan – med sin halsduk.
Mikael Garderud matchar den nya snösnoppen – och snippan – med sin halsduk.
Här är avbildningen som inledde inflationen av snöpenisar i Göteborg. Foto: Åke LindgrenHär är avbildningen som inledde inflationen av snöpenisar i Göteborg. Foto: Åke Lindgren
Här är avbildningen som inledde inflationen av snöpenisar i Göteborg.  Foto: Åke Lindgren

Nya snösnoppen har fått sällskap i kanalen

Publicerad

Snösnoppen har återuppstått i kanalen i Göteborg – denna gång är den illrosa och har fått sällskap av en snippa.

Och det är Mikael Garderud som ligger bakom skapelsen.

– Vi får se hur reaktionerna blir. Kanske kan den mest kränkte mannan kränka någon annan denna gång, säger han.

Det går inflation i snösnoppar i Göteborg. För en dryg vecka sedan inleddes det som skulle leda till att Göteborg fick något mer än Gothia cup och Henrik Lundqvist att vara kända för internationellt.

En okänd upphovsperson skapade en snösnopp på isen vid kanalen intill Kungstorget. Den suddades ut på initiativ av kommunen, men den som suddade ut skapelsen ångrade sig och skapade en ny – i gigantisk stolek på Askimsviken.

Rosa kreation

Nu har Mikael Garderud sett till att kanalen i centrala Göteborg än en gång pryds av en snopp – och en snippa! Vilket Göteborgs-Posten först uppmärksammade.

– När jag läste om snoppen som gjordes i ordning på Askimsviken tänkte jag: "Gör den i stan så att folk kan se den i stället". Sen, efter hjälp från andra, bestämde jag mig för att skapa en egen, säger han.

Under söndagsmorgonen stod den nya installationen klar. Denna gång syns den mycket tydligt då den är sprejad med rosa, miljövänlig, sprejfärg. Dessutom har snoppen alltså fått sällskap.

– Självklart skulle den ha det. Jag har hört att folk efterlyst en snippa, säger Mikael Garderud.

Inte så kränkt

Men han har ett motiv till. Mikael Garderud har inte bara en gång kallats för "Sveriges mest kränkte man" – nu vill han visa upp en annan sida av sig själv.

– Jag är minsann inte så kränkt när det gäller snoppar och snippor. Jag hoppas att folk kan släppa den bilden av mig lite grand. Kanske kan den kränkte mannen kränka andra denna gång, skrattar han.

Snösnoppen och snippan i kanalen är prepparerad med fågelfrön och tanken var att fåglarna skulle vara en del av installationen. Men det verkar inte fåglarna själva förstå.

– Det kan ju vara så att färgen gör att inte fåglarna vill komma dit, att det är en signalfärg. Jag trodde ju att fåglarna skulle se till att den här skapelsen skulle försvinna ganska snabbt. Nu får vi se hur länge den får finnas kvar, säger han.

På söndagseftermiddagen är i alla fall den tio meter långa och illrosa avbildningen kvar.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER