Efter korvglassar och semmelwraps kommer nu nästa matinnovation - Skaraburgaren.
Grynkorvsfantasten Gillis Hellberg startade Grynkorvens vänner för tio år sedan och har sedan dess velat göra något nytt av korven. Nu har Tommy Kroon tillsammans med Ericsons chark presenterat Skaraburgaren, en hamburgare gjord på grynkorvssmet med rågbaserat surdegsbröd och röra av äppelmos, riven pepparrot och osötad senap.
Skaraborgs Läns Tidning var först att skriva om Skaraburgaren. Världspremiären var den 14 juni i Teaterladan i Larv, och nyheten blev en succé.
– Det var riktigt gott. Jag fick med några hem som jag har experimenterat med stekt lök också, säger Gillis Hellberg.
Exklusiv delikatess
Tommy Kroon berättar att det hela började med att de gjorde en grynkorvssylta. Korvsmeten hälldes i en form och kokades, för att sedan ha på smörgås. Nu har han skivat upp syltan, grillat den och på så vis förvandlat korven till en burgare.
– Fördelen är att den håller mycket längre än korven. Jag tror att det skulle vara väldigt bra mat för skolor.
Gillis Hellberg ser fler möjligheter.
– Man borde ställa en gubbe utanför dansställena på nätterna och sälja den.
Men än så länge är Skaraburgaren enbart till gör sällskapets 600 medlemmar.
I sommar hoppas de få bjuda Antikrundan på delikatessen när de kommer till Läckö slott.
– Receptet på grynkorv har anor från stenåldern, den är verkligen antik. Jag ska kontakta dem, säger Tommy Kroon.
Skaraborgs nationalrätt
Grynkorven är gjord på korngryn och fläskkött, i bland även nötkött. Den äts oftast med potatismos och lingon, men det förkommer även senapssås och pepparrotssås.
– Man försöker alltid, även om man inte alltid lyckas, spara en att ha på smörgåsen dagen efter, säger Tommy Kroon.
– En skaraborgare som inte ätit grynkorv är ingen riktig skaraborgare. Det är vår nationalrätt. 90 procent av all grynkorv säljs i Skaraborg, säger Gillis Hellberg.
Kommer du gå över från korv till burgare nu?
– Nej, nej, det finns inte på världskartan.