Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya siffrorna: S och SD jämnstora i Västsverige

Framåt för Socialdemokraterna i ny mätning från SCB – Liberalerna tappar stöd.
Jimmie Åkesson, partiledare Sverigedemokraterna.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna är nu jämnstora i Västsverige. Det visar SCB:s stora partisympatiundersökning. 

– De andra partierna har mest ägnat sig åt att hitta bortförklaringar, säger gruppledaren Henrik Vinge (SD). 

Nästan var fjärde person i Västsverige skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val i dag, visar SCB:s stora partisympatiundersökning som genomfördes i november och som släpptes på tisdagen. Och med 23,9 procent mot 24,1 procent går det inte längre att säga om Sverigedemokraterna eller Socialdemokraterna är störst i Västsverige, eftersom felmarginalen ligger på 1,5-1,7 procentenheter.  

– Det var väntat, men det är också väldigt glädjande naturligtvis. Jag tror att det har att göra med att vi konsekvent har sett kopplingen mellan asyl- och anhöriginvandringen och den extrema kriminalitet som vi nu ser i Sverige. De andra partierna har mest ägnat sig åt att hitta bortförklaringar, säger gruppledaren Henrik Vinge (SD) om partiets framgångar i mätningen.

Henrik Vinge, SD.
Foto: SVEN LINDWALL

Jörgen Fogelklou, SD:s ledare i Göteborg, säger så här om siffrorna:

– Det är jätteglädjande. Vi har legat relativt högt överlag under lång tid i Västsverige, Göteborg har egentligen särskilt sig och legat under snittet i Västra Götaland. Det är glädjande att folk i väst får upp ögonen för oss och delar vår verklighetsbild. Jag tror det hänger ihop med att vi pratat om problemen i många år och vunnit trovärdighet i det.

Bland den hösta ökningen för SD i Sverige

I SCB:s maj-mätning hade Socialdemokraterna ett väljarstöd på 26,3 procent i Västsverige. Det innebär att de nu tappat 2,2 procentenheter här, vilket motsvarar det tapp partiet gjort i landet som helhet.

Jonas Attenius, (S), oppositionsråd i Göteborg, säger:

– Man kan konstatera att mönstren håller i sig och blivit mer bekräftade. För oss i Göteborg gäller det att kämpa på, att sätta välfärden först. Det är en jätteviktig fråga för oss. Vi försöker profilera oss och driva aktiv oppositionspolitik.

Jonas Attenius, S, oppositionsråd i Göteborg.
Foto: PRESSBILD

Han tillägger:

– Vi ligger på en nivå som självklart är för låg. Det är bara att nöta och köra på framåt. Det är en undersökning som bekräftar vissa tendenser vi sett, men det är långt till valet, säger Jonas Attenius, (S) i Göteborg.

Däremot skiljer sig den ökning som Sverigedemokraterna gjort just i Västsverige. Här ökar partiet i väljarstöd från 16,8 procent i maj till 23,9 procent i november, vilket är en ökning på hela 7,1 procentenheter och därmed en av de högsta ökningarna för partiet i hela Sverige. 

Exempelvis ökar Sverigedemokraterna mer i Västsverige än i Sydsverige – där partiet i och med denna mätning gick om Socialdemokraterna med råge och blev största parti i opinionen. I hela Sverige ökade Sverigedemokraterna 5,5 procent jämfört med mätningen i maj. 

Den region som skiljer sig mest från Västsverige i denna mätning vad gäller stödet för Sverigedemokraterna är Stockholms kommun. Där avgav 12,9 procent att de skulle ha röstat på Sverigedemokraterna om det vore val i dag. 

Moderaterna är – enligt mätningen – regionens tredje största parti med 18,3 procent av väljarstödet, vilket är en ökning med 3,5 procentenheter sedan maj-mätningen. 

Så skulle Västsverige ha röstat om det vore val i dag

SD: 23,9 (16,8)

MP: 4,4 (5,5)

V: 8,9 (9,2)

S: 24,1 (26,3)

KD: 6,6 (14,9)

M: 18,3 (14,8)

L: 4,7 (4,8)

C: 6,6 (6,1)

Övriga: 2,5 (1,7)


(Siffran inom parentes avser stödet i SCB:s maj-mätning).

Med Västsverige menas Hallands och Västra Götalands län. Mätningen i november 2019 genomfördes med ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 9 149 i riksdagsval röstberättigade personer utan övre åldersgräns. Data samlades in under perioden 28 oktober till 26 november.

Om SCB-undersökningen

• Partisympatiundersökningen genomförs två gånger per år och har till syfte att ge en statistiskt säkerställd bild om det aktuella politiska opinionsläget i landet. 

• Mätningen i november 2019 genomfördes med ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 9 149 i riksdagsval röstberättigade personer utan övre åldersgräns. 

• Data samlades in under perioden 28 oktober till 26 november.
• De personer som ingår i urvalet till undersökningen kontaktas för intervju per telefon av en av SCB:s intervjuare. Frågorna som ställs har utarbetats inom SCB.

• Statistiken visar bland annat ”valresultatet om det vore riksdagsval i dag” samt hur väljare rört sig mellan partier. Undersökningen genom­förs år­ligen i maj och november sedan 1972.

Viktor Barth-Kron: SD vinnare och S förlorare i SCB-mätning

Viktor Barth-Kron: SD vinnare och S förlorare i SCB-mätning