Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya rutiner på Sahlgrenska efter slängda vaccindoser

Sjukvårdsdirektören besked: ”Vi kör ut allt vaccin vi har”
Sahlgrenska ändrar rutinerna för vaccinering efter att allt för mycket vaccin från Astra Zeneca behövts slängas.
Foto: JAN WIRIDEN / JAN WIRIDEN GT/EXPRESSEN
På grund av att många tackat nej till Astra Zenecas vaccin har många diser gått förlorade.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anställda på Sahlgrenska Universitetssjukhus har tvingats slänga coronavaccin på grund av patienter som avbokat eller vägrat Astra Zenecas dos. 

Nu plockar sjukhuset bort vaccinationer från de enskilda enheterna. 

– Man räknar med att det här ökar vaccinationshastigheten, säger verksamhetschefen Charlotte Widell.

Det är olika aktörer som ansvarar för att vaccinera olika delar av befolkning. Fas 1 ansvarades av kommunen och fas 2 sker nu hos vårdcentralerna. 

Men patienter i fas 2 och 3 som tillhör vissa medicinska riskgrupper, så som cancer- och dialyspatienter, vaccineras av sjukhusen. 

Vaccinering har hittills skett på olika mottagningar – men nu kommer man i stället samla det på Sahlgrenska sjukhuset, skriver Göteborgs-Posten

Anledningen är att avdelningar tvingats kassera dosor som blivit över när patienter vägrat vaccin från Astra Zeneca eller av andra anledningar bokat av sin tid. 

Charlotte Widell är ansvarig verksamhetschef och menar att om man har en större patientgrupp som underlag är det enklare att hitta personer som kan fylla de eventuella luckorna. 

– Fram till nu vaccinerar man på många mottagningar och vid varje avbokning måste mottagningen själv leta efter nya patienter. Så det är mycket bättre att samla all vaccination på ett ställe så man inte hamnar i den situation där många jagar ersättare. Nu kommer vi ha tydliga administrativa rutiner med enklare vägar till nya patienter, säger Charlotte Widell. 

Ökar vaccinationshastigheten

Widell har inte en egen uppfattning om hur många doser som tvingas kasseras. Men hon menar att det är en enorm frustration för varenda dos som tvingas slängas. 

– Medarbetarna gör enorma insatser för att inte slänga doser. Vi har ganska begränsat patientflöde och anhöriga följer inte med. Så därför är det svårt att hitta andra människor i lokalerna som är över 65 år och som kan ta emot doserna, säger Charlotte Widell. 

Den nya verksamheten påbörjades i mindre skala den här veckan, men förhoppningen är att nå full produktion inom några veckor. 

– Man räknar med att det här kommer öka vaccinationshastigheten men mycket hänger så klart på vaccintillgången. 

EU-kommissionen kommer inte förlänga kontrakten med Astra Zeneca och Janssen. Enligt Richard Bergström har det inget att göra med biverkningarna