Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

PG sa inget till barnen om pengarna till frun

Nyligen ändrade paret PG Gyllenhammar och Lee Welton Croll sitt äktenskapsförord så att hustrun nu får hälften av tillgångarna vid en skilsmässa.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
”Det är väldigt vitaliserande att få barn”, säger PG Gyllenhammar.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
PG Gyllenhammar 1979, under sin tid som chef för Volvo.
Foto: PER KAGRELL
PG Gyllenhammar gästar Hagge Geigert 1985.
Foto: SVERIGES TELEVISION

PG Gyllenhammar, 82, njuter av livet som småbarnspappa.

Den tidigare Volvochefen berättar att han just nu planerar ett födelsedagskalas för dottern Barrett, som fyller två år om ett par veckor.

Och han säger att de medelålders barnen i första äktenskapet nu har en ”lugnare relation” till hans nya familj.

Förre Volvochefen Pehr G Gyllenhammar, 82, är ständigt aktuell. I våras visade SVT en uppmärksammad dokumentär i två delar om honom med titeln ”Sveriges mest beundrade man”.

I januari 2016 blev han som 80-åring pappa till sitt femte barn, dottern Barrett, och berättade att tre av hans fyra äldre barn, födda på 1960-talet, blev ”väldigt upprörda” när yngsta dottern föddes. Och att han blev ”förbannad” över deras reaktion.

I dag lever han med sin fru Lee Welton Croll, 43, konsult i organisationspsykologi, omväxlande i  en lägenhet på Narvavägen i Stockholm och i London. Nyligen ändrade paret sitt tidigare äktenskapsförord så att hustrun nu får hälften av alla Gyllenhammars tillgångar om de skulle gå skilda vägar – en åtgärd som fick stor uppmärksamhet i medierna.

Min dotter är väldigt entusiastisk

Han fortsätter att dra in stora pengar. Hans privata konsultbolag gjorde 2016 en vinst på elva miljoner kronor – och han kunde i somras ta ut en utdelning på tre miljoner kronor.

Nu berättar P G Gyllenhammar om sitt nya liv i en exklusiv intervju.

Hur har du tillbringat helgerna?

– I lugn och ro med min hustru och vårt lilla barn. Det väldigt roligt. Min dotter är väldigt entusiastisk. Det är de i den åldern, hon är nästan två år.

– Jag minns inte alla julklappar hon fick, men hon fick rätt trevliga saker som hon uppskattar. Hon gillar bollar, har lite bollsinne. Hon har en stor fotboll och många små bollar. Och hon gillar inte minst bilar, hon har många leksaksbilar.

Hustrun Lee Welton Croll och dottern Barrett.
Foto: PRIVAT

Ska hålla födelsedagskalaset i Stockholm

Bilar, det låter ju förpliktigande för dottern till en gammal Volvochef. Ska hon gå i dina fotspår?

– Javisst låter det så. Vi får väl se vad hon väljer i framtiden.

Hur ska ni fira hennes tvåårsdag om ett par veckor?

– Vi firar nog tillsammans med något av mina barn och några barnbarn. Födelsedagskalaset blir förmodligen i Stockholm, det är lättare om man ska samla barn och barn.

– Nu kommer hon rusande fram till mig när jag sitter i telefon. Hon misstänker att jag talar med någon vän.

Vi talar huvudsakligen engelska hemma

Vad talar hon för språk?

– Hennes första språk är engelska. Vi talar huvudsakligen engelska hemma. Jag talar lite svenska med henne ibland. Hon har lekparksumgänge och där är det mest svenska, lite engelska och ibland lite franska.

Du har tidigare sagt att dina barn i första äktenskapet, utom äldsta dottern, blev ”väldigt upprörda” när din yngsta dotter föddes. Hur är deras relation i dag till din nya familj?

– Relationen är lugnare nu i alla fall. Barnen i olika generationer träffas.

LÄS OCKSÅ: PG Gyllenhammars kärlekbevis till sin fru Lee Welton 

Tage Erlander och PG Gyllenhammar blir hedersdoktorer vid Göteborgs universitet 1981.
Foto: PER WISSING

Har inga planer på tillökning

Hur är det att vara småbarnspappa när man är över 80 år? Du har tidigare sagt att det är du och Charlie Chaplin.

– Det är väldigt vitaliserande att få barn. Jag har alltid gillat barn, men haft väldigt lite tid för barn. Det här är första gången jag kan vara lite tillsammans med ett litet barn. Det är roligt och intressant.

– Det var kanske något pretentiöst att jämföra sig med Chaplin. Jag använde Chaplin som liknelse och lite skämtsamt och sarkastiskt svar på frågan om hur det är att få en liten baby när man är över 80 år.

Det här är första gången jag kan vara lite tillsammans med ett litet barn

Några planer på tillökning?

– Nej, det har jag inte.

Var bor ni i dag?

– I mitt fall är det en kombination av resande och Stockholm och London. För min hustru är det delvis samma sak. Hon är dessutom både kanadensiska och amerikanska. Så hon besöker Kanada med jämna mellanrum och ibland USA. Det gör jag också.

– Och jag har ingen bil. Det är inte praktiskt att ha en bil i London, en i Stockholm och kanske en tredje på en annan plats. Så jag åker mest taxi. Inte heller min fru har bil.

”Det var kanske något pretentiöst att jämföra sig med Chaplin”, säger PG Gyllenhammar.
Foto: STELLA PICTURES

Är inte särskilt förtjust att bo i Stockholm

Vad jobbar du med i dag?

– Det som tar mest av min tid är internationell verksamhet även om jag har en del uppdrag i Sverige. Jag avslöjar inte vilka kunder jag har, jag är diskret gentemot mina uppdragsgivare. De internationella uppdragen är huvudsakligen i USA och Kanada. Ett känt uppdrag är för mediekoncernen Thomson Reuters. Jag har mitt eget lilla bolag och en del stora och viktiga uppdrag i USA och Kanada.

Hur trivs din fru i Sverige?

– Så där. Hon tycker att Sverige är slutet och inte särskilt intressant, men hon talar inte svenska. Hon är van vid andra förhållanden. Stockholm är inte den öppnaste staden i det här landet. Göteborg skulle kanske passa bättre vad gäller mentaliteten.

Stockholm är inte en särskilt vänlig stad

– Stockholm är ganska förvaltningsstyrt och har en stor byråkrati, en inte särskilt vänlig stad. Inte så rolig och intressant. Turister tycker att Stockholm är härligt för att det är så vackert, men man lever inte länge på att det är vackert.

Varför bor du i Stockholm då?

– Det är delvis av jobbskäl. Jag bodde länge utomlands, 16 år i London. Jag flyttade sedan tillbaka av en rad skäl, men är inte särskilt förtjust att bo i Stockholm. Det ska vara en gammal göteborgare som känner på det sättet.

LÄS OCKSÅ: Pehr G Gyllenhammar om kinesiska Geelys Volvoköp 

PEHR GUSTAF GYLLENHAMMAR

Ålder: 82 år.

Bor: Stockholm och London.

Familj: Gift sedan 2013 med Lee Welton Croll, 43. Deras dotter Barrett föddes den 21 januari 2016. Fyra barn – Cecilia, 56, Charlotte, 54, Oscar, 51, och Sophie, 48 – i äktenskapet med Christina Gyllenhammar som han var gift med från 1959 till hennes död 2008. Var gift med Christel Behrmann 2010–2012.

Karriär: Började på försäkringsbolaget Skandia 1965 där han 1970 blev vd efter sin far. Vd på Volvo 1971 efter sin svärfar. Lämnade vd-posten för att bli styrelseordförande i Volvo 1983–1993. Satt i Folkpartiets styrelse 1982–1984. Ordförande i Storbritanniens största försäkringsbolag Aviva 1997–2005. Bland andra uppdrag märks vice ordförande i Rothschild Europe, ordförande i Kinnevik 2004–2007 och ordförande i nyhetsbyrån Reuters Founders Share Company. Startade 2012 konsultbolag i eget namn.

"Det är nu ett ganska stympat Volvo som återstår”, säger PG Gyllenhammar
Foto: NORA LOREK

Tycker att Göteborg har deklinerat

Några planer på att återvända till Göteborg?

– Nej, jag tycker att Göteborg har deklinerat. Ta till exempel Volvos utveckling med annat ägande och flyttning av mer och mer produktion och utveckling till andra länder. Göteborg har tappat en stor del av sin industri.

Ni ändrade ert äktenskapsförord efter dotterns födelse, så att din hustru nu får hälften av tillgångarna vid en skilsmässa. Varför gjorde ni det? Och vad säger dina vuxna barn?

– Det bekräftar bara att jag och min hustru känner ömsesidigt förtroende. Jag frågade inte mina barn. Ingen av dem har reagerat.

Jag frågade inte mina barn, ingen av dem har reagerat

Vad tycker du om den nya affären där kinesiska Geely blir storägare i AB Volvo? Är den bra för företaget?

– Det återstår att se. Jag var oerhört bunden till Volvo. Jag jobbade 23 år för Volvo för att bibehålla hela rörelsen. När jag lämnade sålde de genast livsmedels- och läkemedelsverksamheten. Jag tyckte det var väldigt bra verksamheter, det var konstruerat för att vi skulle ha en jämnare ström av intäkter i den volatila bilbranschen där det går upp och ned. Men de sålde snabbt och sedan mycket annat, först Volvo Personvagnar och sedan Volvo Flygmotor som var en stolthet inom företaget. Det blev som det blev och det är nu ett ganska stympat Volvo som återstår.

Leif Östling.
Foto: OLLE SPORRONG

Har aldrig klagat på skatterna

Men känns det inte bra att Volvo nu kanske blir stort och mäktigt igen, att personbilar och lastbilar återförenas?

– Jag har ingen känsla alls, uppriktigt sagt. Det kinesiska ägandet kom till för att Ford fick köpa hela Volvo Personvagnar. Ford sålde till kineserna. Jag var inte delaktig i något av detta.

– Jag har inga andra känslor än att jag var ganska bestört över och negativ till att man sålde av så mycket tillgångar, först Volvo PV och sedan andra rörelsegrenar. Jag tyckte bara det var dystert.

Volvo var ett stolt företag

– Volvo var ett stolt företag, under minst ett decennium Sveriges och Nordens största företag. Sedan har det bara avlövats. Det är väl så det går, till men jag tyckte inte att det var så roligt.

Som företagsledare var du mycket aktiv i samhällsdebatten? Vad tycker du om fallet med Leif Östling, också han gammal bilindustriman, som avgick som ordförande i Svenskt Näringsliv efter att ha fått kritik för sin skatteplanering och sitt yttrande ”Vad fan får jag för (skatte)pengarna?”?

– Jag har inga andra synpunkter än att om man tjänar mycket ska man vara ganska nöjd. Jag har aldrig klagat på skatterna, jag har alltid betalat full skatt och inte haft några konstigheter för mig.

LÄS OCKSÅ: PG Gyllenhammars 38 år yngre fru om kritiken 

”Det liberala partiet har bara krympt och krympt”, säger PG Gyllenhammar.
Foto: TT

”Värst är Österrike som börjar bli halvfascistiskt”

Du satt i ledningen för Folkpartiet, som numera heter Liberalerna. Hur ser du på partiet i dag?

– För mig var det riktigt att rösta på och delvis vara med i det liberala partiet. Men det var ju längesedan nu. Det liberala partiet har bara krympt och krympt. Och har inte hela tiden stått för vad som var de liberala idealen, nämligen man ska ha ett fritt näringsliv, göra så gott man kan och se till att de som inte är privilegierade ska få hjälp.

– Det är i stort sett de liberala grundförutsättningarna och jag tycker inte att jag känner igen partiet.

Ytterlighetspartier växer i hela Europa

Hur ser du på dagens svenska och europeiska politik?

– Ytterlighetspartier växer i hela Europa. Värst är Österrike som börjar bli halvfascistiskt, det är väldigt tråkigt.

– Också gamla östeuropeiska stater som Polen, Tjeckien, Ungern är på helt fel väg. De borde vara lyckliga och tacksamma över de nu är i den fria världen, inte tvångsvärlden. Men de uppskattar inte det utan fronderar inom och mot EU. Det ska de inte göra, tycker jag. Det är otacksamt och felaktigt.

– I Sverige är SD ett i hög grad populistiskt parti. Det är väljarnas sak att se till att det krymper.

”I Sverige är SD ett i hög grad populistiskt parti”, säger PG Gyllenhammar. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: SVEN LINDWALL

Var Sveriges mest beundrade man nio år i rad

Nio år i rad blev du utsedd till ”Sveriges mest beundrade man”. Du hade stort inflytande på näringsliv och samhällsutveckling. Hur ser du tillbaka på din karriär?

– Jag är väldigt tillfredsställd och nöjd med att vara svensk. Jag är glad och stolt över att ha mina rötter i Sverige, men också över att min släkt varit svensk, skotsk och judisk i sekler. Släkten Gyllenhammar blev adlig för att de var med i ett slag på 1600-talet när Sverige besegrade Danmark. Jag är stolt över den bakgrunden, att de var enkla soldater, men också över mitt skotska och judiska ursprung.

Jag är stolt över mitt skotska och judiska ursprung.

Med ditt judiska ursprung, hur ser du på den senaste tidens antisemitiska incidenter i Sverige?

– Antisemitiska tendenser alltid otrevliga och vidriga. Man kan forska i varför de uppstår, det skrivs avhandlingar och romaner om detta, men antisemitism är alltid avskyvärd. 

Till slut, du är berömd för att ha en klocka på varje arm. Har du det fortfarande?

– Ja, det är väldigt bekvämt. Klockan på vänstra armen visar tiden på platsen där jag för tillfället befinner mig. Klockan på höger arm visar svensk eller engelsk tid, det växlar.