Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SMHI varnar för snöoväder

Till söndagen förväntas flera centimeter snö falla över Västsverige. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Meteorologen Johan Groth tror på stora problem. Foto: YLWA YNGVESSON
Men nu varnar meteorologen Johan Groth för snökaos redan på söndag. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Sattelitbilder för nederbörd visar hur snön drar in över Väst- och Sydsverige under söndagsmorgonen. Foto: ventusky.com
Foto: Skärmdump

Ett snöoväder drar in över Västsverige.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning i flera distrikt.

Stora snömänger väntas i nästen hela regionen – sydväst om Vänern kan det falla så mycket som 30 centimeter nysnö.

– Det är viktigt att folk håller sig uppdaterade och har koll på läget. Snön, tillsammans med vindarna, kommer innebära kraftiga problem, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Vad tycker du om vintern så här långt?

Redan tidigare i veckan varnade meteorologer för att stora mängder snö väntades i början av nästa vecka – men sen stod det klart att lågtrycket och nederbörden rörde sig in över Västsverige redan under söndagsdygnet. Snömängderna väntas bli så stora att SMHI utfärdat en klass 1-varning.

Varningen rör Värmland, inre Dalsland, delar av Västra Götaland i Västsverige. Även i Sydsverige är varningar utfärdade i sydligaste Skåne, Blekinge, Kalmar och Öland.

Kan falla 30 cm nysnö

Mest snö väntas i sydväst om Vänern – med prognoser på 20-30 centimeter nysnö. Även i inre Dalsland och Värmland spås stora mängder: uppemot 20 centimeter.

– Att det kommer snö är helt säkert, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

 

 

Det kommer även att blåsa hårt på sina håll, vilket kan leda till drivbildning på flera håll.

– Detta kommer drabba hela Västsverige längst kuststräckan. Det kan komma att bli bra besvärligt för många, säger Johan Groth. 

Meteorologen Johan Groth tror på stora problem. Foto: YLWA YNGVESSON

Snöfallet avancerar  norrut

Under söndagsmorgon så väntas temperaturerna ligga runt två till fyra minusgrader, för att sedan sjunka under dagen. 

I och med den kraftiga nederbörden så räknar meteorologen Johan Groth med stora problem i trafiken – bland annat svår halka. 

– Det är viktigt att folk håller sig uppdaterade och har koll på läget. Snön, tillsammans med vindarna, kommer innebära kraftiga problem på söndag, säger Johan Groth.

Även i andra delar av landet kommer det att snöa enligt prognoserna. I Stockholmområdet väntas ett snöfall som startar på måndag morgon och som sen intensifierats mot kvällen. Totalt kan det falla omkring en dryg decimeter snö där. 

Efter söndagen och måndagen så kommer snöfallet att avancera och dra norrut – och samtidigt avta i styrka. När det når norrland så handlar det om mer beskedliga snömängder, enligt prognoserna.