Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya planer på vindkraft i Herrljunga kommun

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Elous Vind fick nej på sin planerade vindkraftpark, nu har de en ny plan. Arkivbild.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Försvarsmakten sa nej till vindkraftsbolaget Elous Vinds planer på en vindkraftspark i Herrljunga kommun.

Nu har företaget tagit fram en ny plan, rapporterar Borås Tidning.

– Vi är i en tidig fas och för dialog med markägare i området, säger bolagets kommunikationschef Johan Hammarqvist till tidningen.

I veckan meddelade Försvarsmakten att de motsätter sig Elous Vinds planer på vindkraftverk i Stenunga och Kärtared i Herrljunga. Dels då byggnaderna var för höga och dels på grund av hemligstämplade orsaker.

Kort efter beskedet meddelade företaget att de helt skrotar planerna, men nu rapporterar Borås Tidning att nya planer gjorts. Den här gången vill företaget bygga 5 vindkraftverk på Kesemossen mellan Vesene och Grude.

– Det stämmer att vi tittar på området, precis som vi tittar på andra områden runtom i landet, säger Johan Hammarqvist till BT.

Enligt Johan Hammarqvist har Elous Vind varit i kontakt med boende i området och markägare, men ännu har ingen samrådsprocess startats.

”En stor fråga”

Med anledning av alla turerna kring vindkraftverken har Herrljungas kommunledning varit på studiebesök till vindkraftverken i Trädet i Ulricehamn – där de samlat in faktaunderlag.

Kommunalrådet Gunnar Andersson, M, säger till Borås Tidning att han inte vill se någon politisk strid om vindkraftverken.

– Det är en stor fråga som jag vill att vi diskuterar över partigränserna. Oavsett hur beslutet blir kommer vi att påverkas på något sätt, säger Gunnar Andersson (M

Efter nya restriktionerna: Går det att hålla avstånd?