Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya oroande siffror för Göteborgs arbetslöshet

Se hela debatten från Fem dagar om framtiden
Sandra Offesson är arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.Foto: PRESSBILD

33 100 personer stod registrerade som arbetslösa i Göteborg under augusti. 

Arbetslösheten är därmed värre än efter finanskrisen 2008, enligt GP.

Det visar ny statistik från Arbetsförmedlingen. 

Enligt ny statistik från Arbetsförmedlingen, som sedan bearbetats av nyhetstjänsten Newsworthy, har arbetslösheten i Göteborg nått oroande siffror.

Under augusti månad var drygt 33 100 personer registrerade som arbetslösa i Göteborg. Det är klart över snittet för arbetslösheten i hela Sverige.

Dessutom är arbetslösheten just nu värre än efter finanskrisen 2008, enligt GP.

– Arbetslösheten har ökat på bred front i hög takt sedan inledningen av pandemin. Vi har sett tydliga effekter på arbetsmarknaden sedan början på mars och det har också drabbat storstäderna i hög grad, till följd av näringsstrukturen med en utbredd tjänstesektor som hotell, restauranger, och besöksnäring i storstadsregionerna, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, till tidningen.

”Som under finanskrisen”

Augusti månad utgör även den 13:e månaden i följd som arbetslösheten ökar i Göteborg. 

Samtidigt är den negativa utvecklingen inte Göteborg ensam om. Samtliga kommuner i Västra Götalands län såg en ökad arbetslöshet i augusti. 

– Vi är uppe i samma nivåer som under finanskrisen. Det är ett allvarligt läge på svensk arbetsmarknad, samtidigt råder stor osäkerhet kring utvecklingen av krisen framöver. Vi kommer att följa utvecklingen de närmaste veckorna för att kunna göra en ny bedömning, säger Sandra Offesson, till GP.

Arbetsförmedlingen.Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Osäkerhet”

Hon fortsätter:

– Det finns exempelvis en osäkerhet kring utvecklingen i omvärlden, bland annat gällande smittspridning. Vad som händer i omvärlden påverkar i hög grad Sverige som är exportberoende.

285 av Sveriges 290 kommuner högre arbetslöshet i dag än för ett år sedan. Den samlade snittarbetslösheten ligger på 9,1 procent. 

SE MER:

Fler unga dör i trafiken • Margaux om tuffa tiden • Se kvällens Bara Nyheter