Foto: Wissing Per
 Foto: Wissing Per

Nya namnförslaget: "Gamla Ullevi!"

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Namnet på Göteborgs nyaste fotbollsarena blir:
Gamla Ullevi.
Det föreslår språkprofessor Sture Allén.
- Jag tycker det är en poäng med att kalla den för det, säger han - väl medveten om att sista ordet inte är sagt.
I ett fyra sidor långt brev till kommunstyrelsen berättar han hur han och den grupp han sammanställt kommit fram till namnet.
Det var den 10 september som han fick uppdraget, som han betecknar som roligt, inte minst eftersom så många göteborgare engagerat sig och kommit med en rad olika förslag.
- Det är åtminstomne hundra. Lågt räknat, säger han.
Vissa föll bort snabbt, exempelvis alla med göteborgshumor.
- Det är trevligt med smeknamn, men det namn som ska stå på skylten ska vara officiellt, slår han fast.
Vidare skulle namnet vara svenskt, ha en intressant historisk bakgrund och vara bestående för avsevärd tid framåt.

Göteborgsknorr

Ganska snart fastnade gruppen för att kalla arenan för det som den hetat långt innan det senaste nybygget på platsen: Gamla Ullevi.
Här introducerades fotbollen i Sverige och redan 1916 kallades fotbollsplanen här för Ullevi.
Att det redan finns en stor arena som heter Ullevi, och dessutom ofta kallas Nya Ullevi trots att den invigdes redan 1958, kan tyckas komplicera saken.
men Sture Allén tycker snarare att det blir en extra Göteborgsknorr.
Nu återstår att se vad kommunstyrelsen tycker om förslaget.
Men det får inte dröja alltför länge. Till invigningen måste det nya namnet vara spikat och klart.
Jan Sprangers
Jan Sprangers

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER