Stampens flaggskepp, Göteborgs-Posten, har sina lokaler vid Polhemsplatsen i centrala Göteborg Foto: HENRIK JANSSONStampens flaggskepp, Göteborgs-Posten, har sina lokaler vid Polhemsplatsen i centrala Göteborg Foto: HENRIK JANSSON
Stampens flaggskepp, Göteborgs-Posten, har sina lokaler vid Polhemsplatsen i centrala Göteborg Foto: HENRIK JANSSON
Peter Hjörne och hans familj förlorade majoriteten av aktierna i Stampen under krisen i höstas. Foto: HENRIK JANSSONPeter Hjörne och hans familj förlorade majoriteten av aktierna i Stampen under krisen i höstas. Foto: HENRIK JANSSON
Peter Hjörne och hans familj förlorade majoriteten av aktierna i Stampen under krisen i höstas. Foto: HENRIK JANSSON

Nya motgången för GP – nekas presstöd

Publicerad

Skattebetalarna har redan finansierat krisbolaget Stampen med cirka 700 miljoner kronor.

Nu står det klart att mediebolaget nekas ytterligare skattefinansierade miljoner.

Detta sedan bolagets flaggskepp Göteborg-Posten nekats presstöd. 

– Det visste jag inte. Jag har inga kommentarer eftersom jag inte tagit del av beslutet, säger Stampens koncernchef Martin Alsander.

"Det var den 23 maj som bolaget, som bland annat äger en rad västsvenska tidningar, begärdes i rekonstruktion med miljardskuld.

I oktober var den mycket omfattande rekonstruktionen klar. Fordringsägarna fick skriva ner sina skulder med 75 procent. Statens, skattebetalarnas, del i detta var cirka 575 miljoner kronor.

Sedan dess har summan växt till 728 miljoner kronor, enligt Resumé. 

Efter rekonstruktionen skrevs kraven från staten ner till cirka 200 miljoner kronor.

GP:s upplaga har rasat

Nu står det klart att inga skattepengar kommer att pumpas in i bolaget i form av presstöd. Åtminstone under 2017.

Göteborgs-Posten ansökte om presstöd efter att ha tappat en stor del av sin upplaga. Tidningens "hushållstäckning" har dalat ner till 28,2 % från att under storhetstiden varit nästan den tredubbla.

Tidningen, med anor från 1813, har aldrig tidigare sökt presstöd som betalas ut av staten i olika former till tidningar som uppfyller vissa krav

Tidningar med en hushållstäckning under 30 % kan vara berättigade presstöd. Som mest kan 40 miljoner kronor betalas ut till en tidning årligen.

Under förra veckan hade Presstödsnämnden mötet där de bestämde vilka mediebolag som skulle få presstöd framöver. Protokollet blev offentligt under onsdagen, och där framgår det att Presstödsnämnden inte beviljat GP:s ansökan. 

Anledningen till beslutet, som inte kan överklagas, framgår i faktaruta här bredvid.

Förlorade ägarmajoriteten

Efter rekonstruktionen har Stampens ägarbild förändrats. Familjen Hjörne är fortfarande största ägare, men nya finansiärer (bland annat Stena Finans AB) pumpade in cirka 81 miljoner och fick för detta stor del av aktierna i bolaget (se faktaruta).

Det pågår ännu efterdyningar av Stampens kris. I förra veckan stod det klart att Johanna Öberg, vd för Stampen media partner, väljer att sluta. Hon ersätts av Joakim Hansson.

Också chefredaktören, Cecilia Krönlein väljer att lämna sin post. Det blev klart tidigare under onsdagen.

Dessutom processar tidigare anställda journalister för att få ut sina avgångsvederlag, vilket bland annat facktidningen Journalisten berättat om. De trotjänare som lämnat företaget får bara ut 25 procent av den lön man kommit överens om.

Ett antal frilansjournalister går också miste om stora pengar.

Därför nekas man presstöd

Presstödsnämnden riktar in sig i huvudsak på två saker. I några av GP:s utgivningsorter har man en högre hushållstäckning än 30 % även om den samlade delen är 28% i A-region 33 (Göteborg med angränsande kommuner). Dessutom konstaterar nämnden att GP är dominant på annonsmarknaden i Västsverige. Man sammanfattar sitt beslut så här:

"Presstödsnämndens samlade bedömning är således att förhållandena inom 

Göteborgs-Postens hela spridningsområde innebär att det är uppenbart att 

täckningsgraden i utgivningskommunen ger en missvisande bild av tidningens 

konkurrensförmåga på annonsmarknaden."

Stampens ägare

Enligt Stampens pressmeddelande som skickades ut i december ser de nya ägarförhållanden ut så här: Peter  Hjörne med familj 36,1 %, Ernström Kapital med närstående 13,3 %, Stena  Finans 12,4 %, Lennart Hörling genom bolag 11,2 %, Marika Hjörne  Cobbold med familj 7,6 %, Stampens ledning 6,0 %, Styviken Invest (Björn  Savén) 5,4 %, Provobis 4,9 %, fackliga organisationer 2,6 % och Jack  Forsgren genom bolag 0,5 %.

Bolaget Stampen

Stampen AB är moderbolag i mediakoncernen Stampen Media Group. I bolaget ingår bland annat en mängd tidningar och det stora tryckeribolaget VTAB. Bland tidningarna i gruppen finns GP, TT-Ela, Hallands Nyheter, Bohusläningen och Hallandsposten. Trots rekonstruktionen och fortsatt stora skulder redovisade ändå bolaget en vinst på 63 miljoner kronor för 2016.

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER