Årtionden i trånga källarlokaler är över. Göteborgs 40 000 muslimer fått en egen moské. Saudiarabiens finansminister Dr. Abu Rachman al Seid var på plats. Foto: Leif Gustafsson
Årtionden i trånga källarlokaler är över. Göteborgs 40 000 muslimer fått en egen moské. Saudiarabiens finansminister Dr. Abu Rachman al Seid var på plats. Foto: Leif Gustafsson

Nya moskén invigd i Göteborg

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Årtionden i trånga källarlokaler är över.
Tack vare 67 miljoner svenska kronor från Saudiska staten har Göteborgs 40 000 muslimer fått en egen moské.
- Detta gör vi av godhet - och för att vi har råd, säger Saudiarabiens finansminister Dr. Abu Rachman al Seid till GT.
Som de har längtat och som de har väntat!
Tankarna på en moské i Göteborg som faktiskt ser ut som en moské föddes redan på 80-talet.
Men pengar fattades. Och somliga göteborgare gjorde knappast vågen för den främmande fågeln.
2007 godkändes stödet av saudiska staten och i april förra året sattes spaden i jorden. Ett bygge som föregicks av demonstrationer på yttersta högerkanten och motdemonstrationer från vänster.

Lugn byggtid

- Men vi har haft det lugnt hela byggnadstiden. Inte ens ett inbrott, säger platschefen Lars-Ove Hedman.
- Och vi har fått betalt som vi ska, fortsätter han.
Tacka för det. Diktaturen Saudiarabien är ett av världens rikaste länder och sponsrar moskébyggen lite varstans. En självklarhet, menar landets finansminister Dr. Abu Rachman al Seid, som varit i Göteborg flera gånger och följt bygget.
- Den här moskén är i toppklass, säger han. Vi hjälper muslimer över hela världen när de själva inte har råd. Det har ju vi.
Vilka motkrav ställer ni?
- Nej, nej. Det finns inga sådana. Vi gör det här för Guds skull. Det blir en bro mellan muslimer och icke muslimer.
När GT frågar om kristna får bygga kyrkor i hans land får vi ett undvikande svar.
- Alla minoriteter får dyrka sin gud.
Representanter från Saudiarabien sällskapade med Göteborgs politiker och prästerskap som i sin tur minglade med Sveriges Muslimska Stiftelse (SMS).

Bar slöja av respekt

Riksdagsledamoten Cecilia Magnusson(M) bar till och med slöja.
- För att visa respekt för deras tro, säger hon. Jag hoppas att man bjuder in göteborgare och att göteborgare kommer hit. Moskén stärker det svenska samhället.
Marie Hebelius Svahn
Marie Hebelius Svahn

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER