Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya miljögreppet: Gropar i marken

Indien är det land som har flest förorenade städer i världen.
I Kungälv provar man nu en ny metod för att förhindra att avloppsvatten förorenar vattendrag vid översvämningar. Foto: Lovisa Waldeck/ GT/Expressen

I Kungälv provar man nu en ny metod för att förhindra att avloppsvatten förorenar vattendrag vid översvämningar.

En lösning kan vara gropar i marken.

– Det kräver inte jättestor yta och det är lätt att hantera. Det ger hög miljönytta per spenderad krona, säger Maria Hübinette, kvalitets- och miljösamordnare inom VA i Kungälv till P4 Göteborg. 

Mer skyfall till följd av klimatförändringar riskerar att slå ut pumpstationer som pumpar hushållsavlopp till reningsverk.

– Det är mer skyfall, kommer mer vatten under kortare stunder. Det påverkar framför allt våra gamla nät, därför måste vi se vad vi kan göra, säger Maria Hübinette, kvalitets- och miljösamordnare inom VA i Kungälv till P4 Göteborg.

Därför testar Kungälv kommun en ny metod som går ut på att gräva en grop i anslutning till pumpstationen.

Gropen kan hejda orenat vatten från att rinna ut direkt ut i dagvattnet och marken om pumparna skulle sluta fungera.

– Det kräver inte jättestor yta och det är lätt att hantera. Det ger hög miljönytta per spenderad krona, säger Hübinette till P4 Göteborg.

90 procent av mikroplasterna kan fångas upp

Och det som har störst miljöpåverkan är det som man i vanliga fall inte förknippar med avloppsvatten, menar Hübinette.

– Toaletten är förhoppningsvis kiss, bajs och papper men sen är det hushållskemikalier, diskmedel skurmedel och sen är det från tvättmaskinen, där det kan komma partiklar från kläder eller andra textilier, säger hon till P4 Göteborg.

Tester i höstas visar att hela 90 procent av de mikroplaster som kommer ur avloppsvattnet fastnar i gropen vid en översvämning.