Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya miljardsmällen för Stenafamiljen

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Krisen slår hårt både mot rederiet Stena Line och investmentbolaget Stena Sessan.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
Scandic har varslat halva personalstyrkan.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Färjorna står inne vid kaj och 950 anställda vid Stena Line har varslats om avsked.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
En Stena Line-färja.
Foto: HENRIK JANSSON

Färjorna står inne vid kaj och 950 anställda vid Stena Line har varslats om avsked.

Men Stenafamiljen har fler bekymmer i coronakrisens spår: 

Familjen är genom sitt investmentbolag samtidigt största ägare i storkrisande Scandic Hotels.

I mitten av förra veckan hade värdet på Stenas innehav i hotellkedjan rasat med över en och en halv miljard kronor, på en månad.

Hotell- och resebranschen genomgår just nu ett stålbad. En av de hotellkedjor som drabbas hårt är Scandic Hotels med 280 hotell i framför allt de nordiska länderna.

I förrförra veckan varslade Scandic, bara i Sverige, 2 000 fast anställda. Förra veckan meddelade bolaget att de drar tillbaka ett tidigare utdelningsförslag som skulle gett ett guldregn för aktieägarna.

Och värdet på Scandic Hotels aktier har gått samma väg.

Största aktieägare i Scandic Hotels är ägarfamiljen bakom rederi- och färjejätten Stena, som själva har stora bekymmer just nu i dotterbolaget Stena Line. 

Familjen Olsson ägde i mitten av förra veckan genom sitt bolag Stena Sessan nästan 18 miljoner aktier i Scandic, 17,4 procent av kapitalet. 

Då nådde aktien också sin bottennotering hittills. 

På en månad hade värdet på Stenafamiljens aktier rasat med 1,6 miljarder under loppet av en månad.

Dan Sten Olsson, huvudägare och koncernchef i Stenakoncernen.
Foto: NORA LOREK

Köpte dyrt 2018

Klart är att flera av Stena Sessans stora köp i Scandic gjordes hösten 2018 till ett betydligt högre värde än vad aktien säljs för i dag. 

Stena Sessans vd Karl Swartling vill inte kommentera börsnedgången och utvecklingen av bolagets ägande i Scandic.

”Vi har inget att kommentera”, skriver Karl Swartling i ett sms och hänvisar till allmänna regler om hur börsbolag ska informera om nyheter som kan vara marknadskänsliga.

GT har också via Stena Sessan sökt ägarfamiljen. 

Rolf Lundström är storägare

Vid stängning under fredagen hade Scandic Hotels aktie återhämtat sig något. Då flaggade Stena Sessan för att de köper 2,5 miljoner ytterligare aktier i den krisande hotellkedjan. De skulle därmed ha ökat sitt ägande till 19,9 procent av kapitalet.

Samtidigt meddelade ett annat bolag knutet till Stenafamiljen, Formica Capital, att de köper aktier för 5,4 miljoner kronor, skriver Dagens Industri. Formica Capital går in som ny storägare och grundades av Madeleine Olsson Eriksson, dotter till Stenas grundare Sten A Olsson, efter att hon tillsammans med sina barn sålde andelar i Stena Sessan.

En annan storägare i Scandic Hotels är Rolf Lundström, även han en känd näringsprofil i Västsverige. 

Rolf Lundström var med och grundade Cherry Casino och var enligt Veckans Affärers senaste miljardärslista god för 5 miljarder.

Han ägde vid coronakrisens inledning 16,3 procent i Scandic och har också under ett par veckor sett värdet på sitt innehav störtdyka, från nästan två miljarder i mitten av februari i år till strax under en halv miljard kronor i förra veckan. 

– Det är alltid mycket roligare när det går upp än det går ner, kommenterade Rolf Lundström börsfallet när GT nådde honom i början av veckan. 

– Det är en jobbig period och hotellvärlden har drabbats speciellt hårt. Vi får kämpa och ligga i, alla medarbetare och hela samhället får hjälpas åt, så kommer vi väl klara det här. Och de som är lite äldre – som jag – får hålla sig hemma.

Rolf Lundström.
Foto: JAN WIRIDEN

”Jag försöker så gott det går”

Enligt Dagens Industri gjorde Rolf Lundström under förra veckan flera storaffärer med Scandic-aktier. 

Bland annat sålde han tre miljoner aktier genom sitt bolag Novobis för att köpa tillbaka lika många aktier via en så kallad termin. Han ska också i början av veckan ha sålt en mindre andel aktier, till ett värde av 11,3 miljoner kronor. 

– Jag försöker så gott det går att hålla i gång det här och få det att bli bra, att stödja de olika bolagen så att de kommer klara av detta. Det är ju besvärligt så klart, när man inte kan resa över gränser eller någonting. Då blir det besvärligt med allting.

TV: Stena Line varslar 950 anställda

Stena Line varslar 950 anställda under coronakrisen