Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya metoden på Sahlgrenska – ”kokar” bort hjärntumörer

En ny metod att behandla hjärntumörer på har börjat användas på Sahlgrenska i Göteborg.
Foto: Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Med hjälp av laser kan neurokirurger på Sahlgrenska Universitetssjukhuset nu erbjuda patienter med hjärntumörer nytt hopp.

Ingreppet är mindre riskfyllt, lämnar bara ett fem millimeter stort sår på huvudet och sys ihop med ett enda stygn – och patienten kan ofta åka hem redan nästa dag.

– Den här tekniken fungerar på djupt liggande tumörer som kan vara riskabla att komma åt med öppen kirurgi, säger Daniel Nilsson, överläkare inom neurokirurgi på Sahlgrenska.

Än så länge har två patienter fått sina hjärntumörer behandlade med den nya metoden. I båda fallen med stor framgång.

– En av patienterna var en liten pojke, som innan operationen hade omkring 20 epileptiska anfall per dag. Han kunde skrivas ut dagen efter operationen och har hittills inte haft några anfall alls, säger Daniel Nilsson, överläkare inom neurokirurgi på Sahlgrenska.

Den andra patienten var en kvinna med en cancertumör som tidigare – på grund av allt för stora risker – inte hade gått att operera.

Metoden har funnits i USA i drygt tio år, och för två år sedan godkändes den även inom EU. I Sverige har ett tiotal patienter hittills behandlats på Karolinska Sjukhuset i Stockholm, och nu har alltså även Sahlgrenska börjat använda sig av tekniken.

– Vanligen borrar man upp skallen och sågar upp ett litet hål för att genomföra en öppen operation. Problemet är att man kan behöva gå igenom frisk hjärna för att komma åt det sjuka, och då är risken att man skadar saker på vägen, säger Daniel Nilsson.

– Den här tekniken fungerar på djupt liggande tumörer som kan vara riskabla att komma åt med öppen kirurgi, fortsätter han.

”Kokar” hjärntumören

Med den nya minimalinvasiva tekniken – som kallas interstitiell laserablation – kan riskerna minimeras, och operationer som annars inte skulle kunna genomföras blir plötsligt möjliga.

Metoden går ut på att man med hjälp av en robot för in en tunn laserprobe, omkring en och en halv millimeter i diameter, i den vävnad som ska behandlas. Med magnetkamera bekräftar man att den hamnat rätt och sedan värms vävnaden som ska behandlas upp med hjälp av lasern.

– Man kan säga att vi kokar tumören. All bioligisk vävnad förstörs om man värmer upp den till 60 grader. Om du till exempel håller fingertopparna på en 60 grader varm spisplatta, faller cellmembranen isär och dör, säger Daniel Nilsson, och fortsätter:

– Med hjälp av en magnetkamera kan vi i realtid mäta temperaturen i tumören, och i vävnaden runtomkring. Skulle de områden som vi inte vill skada nå en temperatur över 45 grader så stängs lasern av automatiskt.

Daniel Nilsson, överläkare inom neurokirurgi på Sahlgrenska.
Foto: Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Förkortar vårdtiden

Förutom en minskad risk för komplikationer, förkortas återhämtningstiden också väsentligt. Ingreppet lämnar bara ett fem millimeter stort sår på huvudet och sys ihop med ett enda stygn. 

Vanligtvis kan patienten lämna sjukhuset redan dagen efter behandlingen.

Tekniken ersätter inte all annan kirurgi, och begränsas bland annat av tumörens storlek. Är den större än två centimeter i diameter går den inte att behandla med laser, och metoden får heller inte användas på tumörer i andra delar av kroppen än hjärnan.

– Men det är ändå en ganska stor grupp som kan behandlas och under våren hoppas vi kunna operera en handfull patienter till, säger Daniel Nilsson. 

SE OCKSÅ: