Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya mammatrenden – äta upp moderkakan

Doulan Frida Viibus Lundgren fixar fram ätbara moderkakskapslar till nyförlösta mödrar.
Foto: NILS PETTER NILSSON / Privat

Doulan Frida Viibus Lundgren i Göteborg hjälper inte bara till med födslar - hon fixar också ätbara moderkakskapslar till mamman.

Något som blir allt vanligare bland nyförlösta mödrar.

– Alla däggdjur äter upp sin moderkaka utom kamelen, säger hon.

Frida Viibus Lundgren har hjälpt många föräldrar att klara av sin hemförlossning och hon kallar sig själv för doula.

Nu har hon fått en ny arbetsuppgift vid förlossningarna eftersom trenden går mot att nyblivna mödrar ska äta sin egen moderkaka.

Avsedd för mamman

Nu handlar det inte om att laga någon rätt av den även om det finns recept på detta på nätet.

– Att tillaga den är väl inte önskvärt om man vill ha kvar alla nyttiga ämnen, säger Frida. Den är ju bara avsedd för mamman.

Vad hon gör kallas för inkapsling av moderkakan.

– Det betyder att man kan torka den eller skära den i små kuber och frysa in den och sedan äta den färsk, men då är det begränsad hållbarhet, förklarar hon. Om man torkar den mal man ner den och lägger den i små kapslar och så kan man förvara den mörkt och svalt så håller den i evighet.

Under tre veckor efter förlossningen är det meningen att kapslarna kan tas tre gånger om dagen, först tre kapslar, sedan två och till sist en, den sista veckan.

– Några tar dem när de känner att mjölkproduktionen kanske börjar avta eller när man får tillbaka sina första mens efter förlossningen, säger Frida. Man kan även ta dem när man kommer in i klimakteriet om man har sparat några, det är ju ens egna hormoner man tar.

Väldigt vanligt

 Hur vanligt är det att man gör så här?

– Just nu känns det som att det har blivit väldigt vanligt, säger Frida. Nu är det flera som frågar om det, tidigare hade jag inte ens hört talas om det.

Vet man att det blir en effekt av att äta sin moderkaka?

– Alla upplever det olika och vi är väldigt noga med att säga till mamman att hon måste lyssna på sin kropp, säger Frida. Jag har känslan av de som väljer att få sin moderkaka inkapslad är kanske den typen av människa som ändå lyssnar på sin kropp. Om det känns som att det räcker, då räcker det.

Om man har fryst in kuber så tar man fram dem och stoppar dem i en smoothie, man tar en eller två bitar, som man mixar.

Efter att Frida Viibus Lundgren har hjälpt till vid förlossningen tar hon hand om moderkakan.

Alkoholtinktur

– Jag ångar den enligt traditionell kinesisk medicin. Den läggs den på ett galler i en kastrull med kokande vatten och då krymper den, berättar hon. Sen skivar jag den tunt och lägger den i min torkugn där den får torka över natten eller dagen, cirka åtta timmar.

När skivorna har torkats är det bara att mala ner dem och lägga dem i små kapslar som de nyblivna föräldrarna får.

Man kan även ta en liten bit av moderkakan, navelsträngen och hinnorna och göra en tinktur. Då ligger de i alkohol i sex veckor och sen tar man bort delarna och tar några droppar i ett glasvatten för att lindra sin förkylning.

Priset då? Det kostar 1 000 kronor för en inkapsling och sen kostar det extra om man vill ha en tinktur.


Följ GT på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​