Patrik Westerkull, forskare och civilingenjör från Göteborg har varit med och tagit fram en ny hörapparat som inte kräver operation av implantat. Foto: OtorixPatrik Westerkull, forskare och civilingenjör från Göteborg har varit med och tagit fram en ny hörapparat som inte kräver operation av implantat. Foto: Otorix
Patrik Westerkull, forskare och civilingenjör från Göteborg har varit med och tagit fram en ny hörapparat som inte kräver operation av implantat. Foto: Otorix
Ett självhäftande "plåster" sätts fast bakom örat, och sedan ... Foto: OtorixEtt självhäftande "plåster" sätts fast bakom örat, och sedan ... Foto: Otorix
Ett självhäftande "plåster" sätts fast bakom örat, och sedan ... Foto: Otorix
... knäpps själva hörapparaten fast. Plåstret behöver bytas två gånger i veckan. Foto: Otorix... knäpps själva hörapparaten fast. Plåstret behöver bytas två gånger i veckan. Foto: Otorix
... knäpps själva hörapparaten fast. Plåstret behöver bytas två gånger i veckan. Foto: Otorix
Den nya hörapparaten har provats på ett 30-tal barn med hörselproblem på en klinik i England. Foto: OtorixDen nya hörapparaten har provats på ett 30-tal barn med hörselproblem på en klinik i England. Foto: Otorix
Den nya hörapparaten har provats på ett 30-tal barn med hörselproblem på en klinik i England. Foto: Otorix

Nya lösningen för hörsel- skadade: "Ett genombrott"

Publicerad

En helt ny hörapparat som sätts fast bakom örat med ett plåster har tagits fram av forskare i Göteborg.

Den är i första hand tänkt att hjälpa öronbarn.

– Tidigare har det inte funnits någon vettig lösning som inte krävt operation för den här patientgruppen. Detta är ett stort genombrott, säger Patrik Westerkull, forskare och uppfinnare med lång erfarenhet av arbete med hörselapparater.

Den nya hörapparaten sätts på med ett klick på ett plåster som fästs bakom örat. Apparaten omvandlar ljudet till vibrationer som leds direkt till innerörat.

Tidigare har man behövt operera in hörselimplantaten, men med den här metoden behövs ingen operation, vilket även SVT Väst rapporterat om. 

– Genom hörselapparaten kan vi hjälpa patienter med en särskild typ av hörselskador i trumhinnan, hörselgången eller mellanörat. Sådana skador debuterar ofta när man är barn, till exempel hos öronbarn eller så handlar det om medfödda missbildningar som gör att ljudet inte kan nå innerörat, förklarar Patrik Westerkull, ingenjör och forskare på Otorix i Göteborg.

"Sett behovet länge"

Han har tidigare arbetat i 20 år med kirurgiskt inplanterade hörselapparater och bland annat varit ansvarig för Nobel Biocares hörseldivision.

– Jag har sett det här behovet länge, eftersom många väljer bort kirurgin, särskilt på barnsidan. Där hoppas man ofta att problemen ska försvinna av sig själv och så går åren och för vissa barn blir det långvariga problem. De kan halka efter både i skolan och socialt. Därför fick jag den här iden och vi utvecklade den från grunden, berättar han.

Tillverkas i Österrike

Forskargruppen har testat hörapparaten på ett 30-tal barn med hörselproblem, på en stor barnklinik i Birmingham i England. Till sommaren räknar man med att den blir tillgänglig på marknaden. Ett internationell företag med huvudkontor i Österrike ska tillverka apparaten som går under namnet Adhear.

– Det har inte tidigare funnits någon vettig icke-kirurgisk hörapparat utan patienterna har varit hänvisade till implantatoperationer. Det är en ganska avancerad och dyr behandling med allt vad det innebär med en operation. Implantatbehandling kommer dock fortsatt att vara viktig för många patienter, säger Patrik Westerkull.

Självhäftande plåster

Plåstret, en lite tjockare gummiplatta, är självhäftande och ska bytas ett par gånger i veckan.

– Det kan sitta på dag och natt och man kan duscha med den. På plattan finns ett knäppe där man sätter på själva hörapparaten, förklarar han.

Han poängterar att den inte hjälper personer som har traditionella hörselnedsättningar på grund av ålder eftersom problemet då finns i innerörat. 

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone  eller Android. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER