Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya lösningen för hörsel- skadade: "Ett genombrott"

Patrik Westerkull, forskare och civilingenjör från Göteborg har varit med och tagit fram en ny hörapparat som inte kräver operation av implantat.
Foto: Otorix
Ett självhäftande "plåster" sätts fast bakom örat, och sedan ...
Foto: Otorix
... knäpps själva hörapparaten fast. Plåstret behöver bytas två gånger i veckan.
Foto: Otorix
Den nya hörapparaten har provats på ett 30-tal barn med hörselproblem på en klinik i England.
Foto: Otorix

En helt ny hörapparat som sätts fast bakom örat med ett plåster har tagits fram av forskare i Göteborg.

Den är i första hand tänkt att hjälpa öronbarn.

– Tidigare har det inte funnits någon vettig lösning som inte krävt operation för den här patientgruppen. Detta är ett stort genombrott, säger Patrik Westerkull, forskare och uppfinnare med lång erfarenhet av arbete med hörselapparater.

Den nya hörapparaten sätts på med ett klick på ett plåster som fästs bakom örat. Apparaten omvandlar ljudet till vibrationer som leds direkt till innerörat.

Tidigare har man behövt operera in hörselimplantaten, men med den här metoden behövs ingen operation, vilket även SVT Väst rapporterat om. 

– Genom hörselapparaten kan vi hjälpa patienter med en särskild typ av hörselskador i trumhinnan, hörselgången eller mellanörat. Sådana skador debuterar ofta när man är barn, till exempel hos öronbarn eller så handlar det om medfödda missbildningar som gör att ljudet inte kan nå innerörat, förklarar Patrik Westerkull, ingenjör och forskare på Otorix i Göteborg.

"Sett behovet länge"

Han har tidigare arbetat i 20 år med kirurgiskt inplanterade hörselapparater och bland annat varit ansvarig för Nobel Biocares hörseldivision.

– Jag har sett det här behovet länge, eftersom många väljer bort kirurgin, särskilt på barnsidan. Där hoppas man ofta att problemen ska försvinna av sig själv och så går åren och för vissa barn blir det långvariga problem. De kan halka efter både i skolan och socialt. Därför fick jag den här iden och vi utvecklade den från grunden, berättar han.

Tillverkas i Österrike

Forskargruppen har testat hörapparaten på ett 30-tal barn med hörselproblem, på en stor barnklinik i Birmingham i England. Till sommaren räknar man med att den blir tillgänglig på marknaden. Ett internationell företag med huvudkontor i Österrike ska tillverka apparaten som går under namnet Adhear.

– Det har inte tidigare funnits någon vettig icke-kirurgisk hörapparat utan patienterna har varit hänvisade till implantatoperationer. Det är en ganska avancerad och dyr behandling med allt vad det innebär med en operation. Implantatbehandling kommer dock fortsatt att vara viktig för många patienter, säger Patrik Westerkull.

Självhäftande plåster

Plåstret, en lite tjockare gummiplatta, är självhäftande och ska bytas ett par gånger i veckan.

– Det kan sitta på dag och natt och man kan duscha med den. På plattan finns ett knäppe där man sätter på själva hörapparaten, förklarar han.

Han poängterar att den inte hjälper personer som har traditionella hörselnedsättningar på grund av ålder eftersom problemet då finns i innerörat. 


Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone  eller Android.