Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter ökade smittan – här är regionens nya riktlinjer

Regionrådet: "Vi har kapaciteten, men det är inte upp till oss".
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bland annat uppmanas invånarna att använda munskydd i kollektivtrafiken och i miljöer där nära kontakt med andra inte går att undvika.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Smittan ökar i Västra Götalandsregionen, likaså fallen av den brittiska mutationen.

Nu inför regionen lokala rekommendationer – bland annat uppmanas invånarna att använda munskydd i kollektivtrafiken och i miljöer där nära kontakt med andra inte går att undvika.

Rekommendationerna gäller från och med i dag till den 14 mars.

– Det är verkligen allvar nu, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Från och med i dag införs nya, lokala coronarekommendationer i Västra Götaland.

Bakgrunden till de nya rekommendationerna är antalet ökade fall som registrerades under vecka 6. Smittofallen ökade då med 14 procent jämfört med veckan innan.

– Det är en tydlig uppgång på en vecka och vi är väldigt oroade för att det ska ta fart igen. Därför vill vi verkligen markera att alla måste följa de rekommendationer som finns, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Behovet av sjukhusvård för covid-19 har också slutat att minska, samtidigt som antalet bekräftade fall av den brittiska coronamutationen också ökat i de stickprovsanalyser som gjorts. 

– Vi ser en fortsatt ökning, men vill återkomma med exakta siffror. Allt sammantaget måste vi som bor i Västra Götaland följa rekommendationerna. Det är verkligen allvar nu, säger Thomas Wahlberg. 

I de senast redovisade siffrorna stod mutanten för 20 procent av bekräftade coronafallen i Västra Götaland, men är alltså än mer utbredd nu.

Munskydd i kollektivtrafik och inomhusmiljöer

Enligt de nya rekommendationerna bör invånare födda 2004 och tidigare använda munskydd i kollektivtrafiken – inte bara under rusningstiderna där munskydd sedan tidigare rekommenderas.

”Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika. Observera dock att munskydd inte ersätter regeln att undvika nära kontakt och att hålla avstånd”, skriver regionen i pressmeddelandet.

– Det är inte så att man ska förvänta sig att munskydd gör jättestora under, att hålla avstånd är fortfarande grunden i alltihop. Men munskydden kan vara en del i att minska smittspridningen, säger Thomas Wahlberg.

Gäller till mitten av mars

Rekommendationerna säger vidare att invånarna i regionen ska begränsa antalet nya nära kontakter, och helst bara umgås utomhus.

Man bör undvika exempelvis kollektivtrafik, köpcenter och butiker där där risk för trängsel kan uppstå, och helst handla utan sällskap.

Dessutom uppmanas man att fortsätta jobba hemifrån i den mån det är möjligt, och att undvika trängsel på arbetsplatsen.

Högst 20 procents undervisning på plats forsätter att rekommenderas i gymnasieskolorna.

Rekommendationerna börjar gälla i dag, och kommer att gälla till och med den 14 mars. Regionen och smittskyddet kommer löpande att ompröva dem utifrån hur situationen utvecklar sig.

De nya rekommendationerna i Västra Götaland

Du bör begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar. Om du träffar andra personer än de i din mindre krets, bör ni undvika att vara nära varandra. Umgås helst utomhus, men tänk på att hålla avstånd även där.

Du bör undvika platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel. Välj att handla på tider när minimalt antal andra personer finns i butiken. Vistas i butiken så kort tid som möjligt, och handla helst utan medföljande sällskap.

Avstå helst från icke nödvändiga resor. Men om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt. Du bör använda engångsmunskydd (detta gäller personer födda 2004 och tidigare) när du reser med kollektivtrafik, alltid i rusningstrafik (kl. 7–9 och kl. 16–18) men även vid andra tider så länge det råder utbredd samhällsspridning av covid-19.

Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika. Observera dock att munskydd inte ersätter regeln att undvika nära kontakt och att hålla avstånd.

Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och försök träffa så få som möjligt. Det gäller även i fikarum och personalrum. Om du har luftvägssymtom, även lindriga, stanna hemma.

Smittskydd Västra Götaland rekommenderar fortsatt undervisning inom gymnasieskolan med högst 20 procent närundervisning.


Källa: Västra Götalandsregionen

SE MER:

Regeringen vill ha möjlighet att stänga ner fler verksamheter