Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya ledtrådar i Helena-fallet

Under sommaren har nya tips kommit in i fallet med den försvunna Helena Andersson.
Foto: PRIVAT / OKÄND
Helena Andersson försvann spårlöst vid 22-års ålder.
Foto: OKÄND / OKÄND

För 26 år sedan försvann Helena Andersson, 22, på väg hem från en fest i Mariestad. Hon har inte hittats.

Polisen misstänker att hon mördats, och under sommaren har nya tips kommit in i fallet. Det skriver Mariestadstidningen.

– Vi ska följa upp detta och dessutom har vi skickat in hennes skor för en DNA-analys, säger Lars Johansson, chef för enheten grova brott i Skaraborg, till tidningen.

Natten mot den 14 juni för 25 år sedan var den sista gången som 22-åriga Helena Andersson syntes till. 

Under kvällen hade hon varit på inflyttningsfest hos en barndomsvän i Töreboda, för att sedan fortsätta vidare till stadshotellet i Mariestad.

På väg hem därifrån försvann hon – och Helena Andersson har fortfarande inte hittats.

I fjol fick polisen ett genombrott i utredningen och en man anhölls skäligen misstänkt för mord. Han släpptes dock snart på fri fot.För P4 Skaraborg, som har gjort en dokumentär om försvinnandet, har mannen tidigare berättat att misstankarna "finns i hans huvud 24/7". 

Enligt mannen ska ha han varit tillsammans med Helena Andersson inne på stadshotellet i Mariestad och säger att han hjälpte henne att ringa ett telefonsamtal. Utöver det hävdar han att han inte har några större minnesbilder från kvällen och natten då han var berusad.

Misstänkte mannen nekar

– Jag vet att jag har uppfört mig konstigt och svävat runt med lite olika uppgifter i förhören. Jag vet inte varför och jag kan inte förklara det, har mannen sagt till P4 Skaraborg.

Nu skriver Mariestadstidningen att polisen har fått i nya tips i fallet under sommaren.

Lars Johansson, chef för enheten grova brott i Skaraborg, vill dock inte berätta vad det rör sig om för typ av tips.

– Det vill jag inte gå in på och det är svårt säga om de kommer att ge något, säger Johansson till tidningen. 

Lars Johansson, chef för enheten grova brott i Skaraborg.
Foto: JOHAN RONGE

I samband med Helena Andersson försvinnande hittades hennes sandaler i närheten av föräldrahemmet. På den högra fanns en blodfläck.Sandalen skickades förra året för DNA-analys till polisens nationella forensiska centrum, NFC.

Ny DNA-analys

Någon analys gick dock inte att genomföra, men nu har polisen skickat in båda sandalerna för en analys. Det rapporterar Mariestadstidningen.

– Jag tror att NFC kommer med ett provsvar ganska skyndsamt, säger Lars Johansson till tidningen.

I samband med Helena Andersson försvinnande hittades hennes sandaler i närheten av föräldrahemmet. På den högra fanns en blodfläck.
Foto: MATS ÖFWERSTRÖM / SVERIGES RADIO

I ett öppet brev från i våras, vädjar Helenas systrar Gabriella Andersson och Ulrika Andersson om att utredningen måste fortsätta. Eller att den skyldige gärningsmannen träder fram.

De skriver:

En självisk ynkrygg – vem det nu är – har skadat vår älskade syster. Om denne väljer att bortse från sina egna behov och tar ansvar för sitt agerande, får vi chansen att på allvar sörja, utan att ständigt möta det frågetecken ovissheten innebär. Om ondskan får ett ansikte, och vår stad får visshet, kan fokus i stället läggas på att sörja, minnas och sakna, utan att ständigt fråga oss vem som lever vidare med vetskapen om att denne gjort detta. Varför den personen tog sig rätten att släcka vår glädjespridare till systers liv är en fråga vi inser troligen aldrig kommer att besvaras.