Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya krogfenomenet i coronatider: ”Sittdisco”

Vid borden är det fritt fram och dansa om man håller sig till sitt eget sällskap och sin egen plats.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Där det vanligtvis är dansgolv har det nu satts upp fler bord och stolar på Park Lane.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Avståndsmarkeringar och handsprit påminner om coronarestriktionerna.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

GÖTEBORG. Efter månader av nattklubbstorka har nu lösningen till alla festsugna uppenbarat sig: Sittdisco. 

En av nattklubbarna som nu kan erbjuda detta är Park Lane på Avenyn där gästerna tillåts dansa vid sina egna bord i slutna sällskap. 

– De är väldigt noga med att säga till. Jag tror att folk kommer sitta där man sitter eller så får man gå någon annanstans, säger gästen Amanda Wetterberg, 22.

Restaurang- och nattklubbsbranschen har haft det tufft under coronakrisen. Men efter många månader utan discoljus och dansmusik i högtalarna har det börjat röra på sig. 

Nattklubben Park Lane på Avenyn i Göteborg går nu in på sin andra helg med ”sittdisco”. Ett koncept där man bokar bord och tillåts dansa på sin plats med sitt eget sällskap. 

– Det är jättebra, det fungerar jättebra och det tar inte död på det roliga. Det blir inte att man måste sitta hemma. Man kan vara ute och ha roligt på ett säkert sätt, säger Malin Friberg, 21. 

Malin Friberg, 21, från Stockholm skulle egentligen på Summerburst. I stället blev det en weekend med kompisarna till Göteborg.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Redan vid öppning klockan 23 på kvällen har nattklubbssugna gäster börjat trilla in. I taket hänger discokulor och stora badleksaker i form av flamingos och munkar. Rosa och vitt ljus blinkar om vartannat. 

”Man får ta eget ansvar”

Allt är sig likt samtidigt som någonting är annorlunda. På dansgolvet står det bord och stolar. Barerna är tomma och gästerna beställer drinkar vid sina platser. Vid ingången finns det handsprit och på golvet, avståndsmarkeringar.

– Det är inte som det brukar vara. Det är ju mycket roligare att vara ute och dansa på dansgolvet. Men det är fortfarande kul att man kan vara ute på det här sättet, säger Amanda Wetterberg, 22.

– Jag tycker att det är bättre är ingenting. Det är lite tråkigare men det funkar, säger Simon Ask, 22. 

Isabelle kallberg, 22 och Amanda Wetterberg, 22 är båda från Göteborg. De tycker att det är kul att kunna gå ut på ett mer coronasäkert sätt.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

För att kunna gå på sittdisco så bokar man ett bord och har det så länge man vill. Det man betalar är inträde och det finns inga krav på att köpa någonting. 

Men gästerna tror att det kan bli svårare för folk att följa reglerna ju äldre natten blir. 

– Hittills verkar det funka helt okej men när folk blir fulla så kanske de inte håller tillbaka lika mycket som de kanske borde, säger Simon Ask. 

– Man får ju ta sitt eget ansvar och gör man inte det är det upp till klubben om man får vara kvar eller inte, säger Malin Friberg. 

I en av barerna står Linn Dahlgren, 28 och Badde, 29. De har jobbat på Park Lane i flera år. 

– Det är speciellt nu. Vi är vana vid kaos och väldigt mycket folk. Nu är det väldigt kontrollerat och folk är mer städade, säger Linn Dahlberg. 

Varje bord är ett eget dansgolv

Båda två tycker att det gått förvånansvärt bra hittills och att de partysugna gästerna respekterar reglerna. 

– Det är införstått hos ganska många. Men man vet ju hur man själv kan vara efter ett par enheter. Man glömmer av lätt. Men det är inget problem när man säger till. De flesta lyssnar, säger Badde.  

Badde, 29 och Linn Dahlberg, 28 står i baren. De tycker att gästerna sköter sig bra.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Ordet ”Sittdisco”, stämmer dock inte helt, gästerna får stå upp och dansa vid sin plats om de inte har någon alkohol i händerna. 

Efter en ganska lugn första timme händer någonting strax efter 24. De paljettklädda servitörerna som nyss serverade drinkar börjar sjunga med till Abba. Rök sprids i lokalen och gästerna ställer sig vid sina platser. Varje bord blir som ett eget litet dansgolv. 

– Det är klart lätt hänt att om man känner någon vid ett annat bord att man går fram utan att tänka på det. Men de har ju folk som säger till. Man håller ju sig till sitt sällskap som mår bra, inte har feber eller några symptom, säger Melsik Harytjunjan, 24.

Kvällen hettade till när personalen bjöd in till sång och dans.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Det är tillåtet att stå och dansa vid sina bord om man inte har alkohol i händerna.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Finns en stor efterfrågan

Jacob Ellsén som är nattklubbschef på Park Lane säger att de märkt av en tid att göteborgarna är sugna på att återigen ta sig ut i nattlivet. 

– Vi har länge vacklat om vi ska öppna. Vi kan ju inte öppna på samma sätt och det har vi vetat ett tag. Men nu när vi kände att efterfrågan var så pass stor och har vi blivit överösta med förfrågningar kände vi att vi testar. Det var marknaden som efterfrågade det och vi lyssnar på marknaden. 

Jacob Ellsén, nattklubbschef på Park Lane tycker att det gått bra de två första helgerna. Det finns gott om personal i lokalen som håller koll.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL