Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya kravet: Straffa mördaren hårdare

Erik Ridderstråle flydde till Tyskland efter mordet. Foto: POLISEN
Efter mordet på Anna i somras lämnade Erik Ridderstråle landet. Han fastnade på övervakningsbilderna på Centralstationen i Stockholm. Foto: POLISEN

Med sina bara händer och ett tillhygge slog Erik Ridderstråle, 20, ihjäl 25-åriga Anna i hennes hem i Karlstad.

Det slog tingsrätten fast och dömde honom till 11,5 års fängelse.

Nu vill åklagaren se att han döms till ett betydligt längre straff när hovrättsdomen faller.

"Det är tragiskt". Så sa åklagaren Cecilia Aronsson om mordet på Anna, 25, som inträffade den 2 juni i fjol i Karlstad.

Anna stötte ihop med den för henne okände Erik Ridderstråle, 20, i en park i staden. Enligt vittnen ska han ha uppträtt märkbart berusad. De två tog en buss hem till henne.

I lägenheten skickade Anna ett meddelande till en väninna:

"Ibland försöker han ta på mig men då tar jag bort och säger till", stod det i sms:et. Hon berättade också för väninnan att hon inte ville skicka hem honom i det skick han var. Han beskrevs som "helväck".

Anna, 25, hittades död i sitt hem i Karlstad. Foto: DAVID HÅRSETH

Lite senare var Anna död. Han slog ihjäl henne med sina händer och med ett föremål, möjligtvis en mobiltelefon.

Anna, 25, mördades

"Exakt vilket föremål som använts går inte att svara på. En mobiltelefon med sådan utformning är ett tänkbart tillhygge", skrev tingsrätten i domen.

Efter det försökte han sopa undan sina spår för att sedan fly platsen – och senare landet. Han greps månaden efter på ett tåg i Tyskland efter att kontrollanterna upptäckt att han saknade biljett. Då hade han uppehållit sig i städer som Stockholm, Köpenhamn och München vilka han kommit till genom att planka, enligt förundersökningen.

 

LÄS ÄVEN: Erik Ridderstråle greps på tåg

 

Erik Ridderstråle, dömd mördare. Foto: POLISEN

Domen blev elva och ett halvt års fängelse för mord. Rätten tog därmed hänsyn till Erik Ridderstråles låga ålder. Straffet för gärningen är cirka 17 år resonerade rätten, men strafflängden reducerades alltså.

Åklagaren vill se skärpt straff

Alldeles för kort, menar åklagaren Cecilia Aronsson, som yrkar på ett straff på 14 år för 20-åringen när hovrättens dom faller.

– Jag tycker att man ska bedöma straffvärdet på mordet högre, och att han inte ska ha så mycket åldersrabatt som tingsrätten ansåg, säger den vice chefsåklagaren till NWT.

Varken polisen eller tingsrätten har presenterat något motiv till mordet i en egentlig mening. Men åklagaren menar att ett möjligt motiv skulle kunna vara att Anna inte besvarade gärningsmannens närmanden. Hon tror dock inte att gärningen var planerad utan att det var något som "brast för honom". som hon sa under rättegången enligt NWT.

Försvarsadvokaten Leif Silbersky. Foto: SANNA DOLCK

Erik Ridderstråle har konsekvent förnekat brott. Han har erkänt att han misshandlade henne, men menar att hon levde när han lämnade lägenheten.

– Det är inte ställt utom allt rimligt tvivel att det inte finns en annan gärningsman, sa försvarsadvokaten Leif Silbersky till GT i samband med att tingsrättens dom föll.

Försvaret: Han ska frikännas

Han utvecklar nu:

– Han har i och för sig misshandlat henne, men hon levde när han gick därifrån och till och med att hon stod upp, påstår han. Så han påstår att det är en okänd gärningsman som har dykt upp.

– Jag vill att han frikänns helt. Han bestrider åtalspunkterna.

Hur tror du att utgången blir?

– Tror gör vi i kyrkan. Min uppgift är inte att tro. Min uppgift är att göra ett gott jobb för honom. Det hoppas jag att jag har gjort. Sen får vi se om hovrätten delar min uppfattning eller åklagarens uppfattning.

Hovrättens dom faller den 11 april. Erik Ridderstråle är fortsatt häktad fram till dess.

Utöver mordet på Anna dömdes han även för ett rån och rånförsök hos ett par, vilket inträffade drygt en vecka innan mordet. Även det nekar han till.

 

LÄS ÄVEN: Erik Ridderstråle slog ihjäl Anna, 25, i hennes hem